Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

Хліб на заквасці (розчині)

Хліб на заквасці (розчині)

 

Складники:

борошно житнє обдирне……………………200 гр.

борошно гречане…………………………….200 гр.

борошно пшеничне в\г…………………….200 гр.

закваска……………………………………….~80 гр.

масло……………………………………………50 гр.

молоко………………………………………….100 мл.

яйце куряче…………………………………..1 шт.

сіль, цукор ………………..за смаком

складники для хліба

складники для хліба

Кількість порцій: одна паляниця

Час приготування: 1 год.+1 доба для розстоювання

 

Спосіб приготування:

1.

просіюємо борошно

просіюємо борошно

Просіюємо борошна всіх видів в один посуд з закваскою.

2.

додаємо яйце і молоко

додаємо яйце і молоко

Додаємо яйця, топлене масло (25 гр.) сіль і цукор та вимішуємо, доливаючи потрохи тепле молоко, якщо потрібно.

3.

тісто для хліба

тісто для хліба

Замішуємо тісто.

4.

ставимо тісто для розстоювання

ставимо тісто для розстоювання

Тісто кладемо в посуд, накриваємо кришкою, можна накрити ще ковдрою, ставимо у тепле темне місце на ~10-12 год. Потім виймаємо наше тісто, добре обминаємо, формуємо круглу паляницю, ставимо у змащену жиром форму, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на ~10-12 год. Після цього випікаємо в нагрітій 200С духовці 35-45. хв.

Смачного!

 

скибки хліба

скибки хліба

Примітки:

  • дуже багато залежить від якості і стану борошна, тому молоко ллється дуже потрохи, за потреби, якщо тісто буде зовсім сухим, і навпаки – якщо тісто дуже рідке, тоді потрібно додати ще трохи борошна.
  • при замішуванні і обминанні тіста його потрібно довго, по 15-20 хв. розминати, тоді паляниця вийде пухкою.
  • варто частіше пекти хліб і щоразу вдосконалюватися в кулінарному мистецтві. Також слід пам’ятати, що якщо хліб тріснув при випіканні, значить, недокис, а якщо виріс і запав зверху – перекис.
  • готовність спеченого хліба перевіряється зубочисткою: потрібно легенько проколоти поверхню і засунути в хліб зубочистку, якщо вона легко вийде назад – хліб готовий.

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

5 коментарів
  1. Галя коментує:

    А куди дівається ще 25 гр. масла?

  2. lilka коментує:

    також такий хліб добре посипати кмином та при бажанні додати горішки і різне насіння

  3. lilka коментує:

    приготований без яйця хліб на воді довше стоятиме

  4. dudu коментує:

    Hi! my friend!
    I would like to change my Brasilian sourdough by your Ukranian sourdough. We can to change it dry.
    Write to >[email protected]
    My Grandfather cam to Ukrania to Brazil. (second world war).
    I would like a lot to have a Ukranian sourdough (sauerteig).
    Eduardo Schütz Turlaj

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>