Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

Хліб на заквасці (розчині)

Хліб на заквасці (розчині)

 

Складники:

борошно житнє обдирне……………………200 гр.

борошно гречане…………………………….200 гр.

борошно пшеничне в\г…………………….200 гр.

закваска……………………………………….300 гр.

масло……………………………………………50 гр.

молоко………………………………………….100 мл.

яйце куряче…………………………………..1 шт.

сіль, цукор ………………..за смаком

складники для хліба

складники для хліба

Кількість порцій: одна паляниця

Час приготування: 1 год.+1 доба для розстоювання

 

Спосіб приготування:

1.

просіюємо борошно

просіюємо борошно

Просіюємо борошна всіх видів в один посуд з закваскою.

2.

додаємо яйце і молоко

додаємо яйце і молоко

Додаємо яйця, топлене масло (25 гр.) сіль і цукор та вимішуємо, доливаючи потрохи тепле молоко, якщо потрібно.

3.

тісто для хліба

тісто для хліба

Замішуємо тісто.

4.

ставимо тісто для розстоювання

ставимо тісто для розстоювання

Тісто кладемо в посуд, накриваємо кришкою, можна накрити ще ковдрою, ставимо у тепле темне місце на ~10-12 год. Потім виймаємо наше тісто, добре обминаємо, формуємо круглу паляницю, ставимо у змащену жиром форму, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на ~10-12 год. Після цього випікаємо в нагрітій 200С духовці 35-45. хв.

Смачного!

 

скибки хліба

скибки хліба

Примітки:

  • дуже багато залежить від якості і стану борошна, тому молоко ллється дуже потрохи, за потреби, якщо тісто буде зовсім сухим, і навпаки – якщо тісто дуже рідке, тоді потрібно додати ще трохи борошна.
  • при замішуванні і обминанні тіста його потрібно довго, по 15-20 хв. розминати, тоді паляниця вийде пухкою.
  • варто частіше пекти хліб і щоразу вдосконалюватися в кулінарному мистецтві. Також слід пам’ятати, що якщо хліб тріснув при випіканні, значить, недокис, а якщо виріс і запав зверху – перекис.
  • готовність спеченого хліба перевіряється зубочисткою: потрібно легенько проколоти поверхню і засунути в хліб зубочистку, якщо вона легко вийде назад – хліб готовий.

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

5 коментарів
  1. Галя коментує:

    А куди дівається ще 25 гр. масла?

  2. lilka коментує:

    також такий хліб добре посипати кмином та при бажанні додати горішки і різне насіння

  3. lilka коментує:

    приготований без яйця хліб на воді довше стоятиме

  4. dudu коментує:

    Hi! my friend!
    I would like to change my Brasilian sourdough by your Ukranian sourdough. We can to change it dry.
    Write to >[email protected]
    My Grandfather cam to Ukrania to Brazil. (second world war).
    I would like a lot to have a Ukranian sourdough (sauerteig).
    Eduardo Schütz Turlaj

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>