«Ой хмелю, мій хмелю, хмелю зелененький»
(українська пісня)
Хміль-хмелик-хмелина в дикому вигляді в’ється берегами, тинами, кущами та деревами у вологішій місцевості практично по всій території України, окрім засушливих степів, а також вирощується організованими насадженнями в промислових цілях. Як і було анонсовано традиційною етнічною кухнею Етнокук, я розкажу більше про використання ароматного хмелю в українській етнічній кухні. А для фото знайшла поблизу річки досить велику територію, встелену цією цілющою багаторічною рослиною, яка обвила навколишні кущі та зарослі дикої ромашки.
Відомі нам шишки утворюються з жіночих квіток і збираються в кінці літа, коли вони набувають уже жовтуватого кольору. Для тривалішого зберігання ці шишки, так зване “хмелеве борошно”, сушать і зберігають в натуральних полотняних або паперових мішках. В народі вони були символом молодості, плодовитості, безтурботної юності.
«А козаки, як хміль отой,
В’ються круг Ганнусі»
Т.Шевченко
«З хмелем треба з розумом жити»
українське прислів’я
Хміль звичайний належить до родини коноплевих та стійко асоціюється з пивоварінням. Однак, українці здавна використовували цю ароматну рослину у традиційній кулінарії для виготовлення хлібної хмелевої закваски – і в наші дні це чудовий природний натуральний замінник промислових дріжджів.
Хмелеву закваску, за українськими старовинними рецептами, використовували для приготування пухкого корисного та поживного хліба, булок, різноманітних хлібо-булочних виробів, а також українського квасу.
Окрім того, в їжу здавна використовували молоді варені пагони хмелю, які зрізали зазвичай навесні і коріння, яке відварювали з додаванням молока. Відвар з шишок додавався до грибної підливи для надання особливого смаку та аромату. Молоденькі шершаві листочки, темно-зелені ззовні та світло-салатові знизу, ретельно миють, ошпарюють окропом та додають до салатів.
Відвар, настоянки та ефірну олію хмелю використовують для виготовлення надзвичайно дієвих заспокійливих та знеболювальних засобів.
Традиції використання хмелю в українській етнічній кухні надзвичайно давні, хміль цінували за особливі цілющі властивості, п’янкий аромат та широко застосовували в народній медицині і кулінарії.
Автор: Ліля Тяжка для Etnocook
Використані джерела:
Словник В. В. Жайворонка «Знаки української етнокультури»
Є.С. Товстуха. Золоті рецепти української народної медицини
Фото: Etnocook