Складники:
шишки хмелю………..3 ст.л.
вода……………..1/2 л.
мед………………1 ст.л.
борошно пшеничне цільнозернове……~1 скл.
Спосіб приготування:
1.
У керамічну або емальовану каструлю насипаємо хміль та заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння та варимо на маленькому вогні 1 годину.
2.
Зняти з вогню та дати настоятися ще 1 годину, процідити через марлю та залишити в каструлі чистий відвар без шишок. Охолодити до 40 С, щоб був лишень трохи теплий.
3.
Додаємо столову ложку меду та ретельно вимішуємо.
4.
Додаємо до відвару з медом борошно і вимішуємо, ставимо в тепле місце (30-40С, можна вкутати високий посуд додатково ковдрою) на ~ 10-12 годин, закваска повинна вирости вдвічі. Готову закваску можна одразу використовувати з розрахунку 2 ст.л. на 1 кг. борошна або зберігати в холодильнику терміном до одного тижня.
Примітки:
- при варінні хміль має дуже специфічний часниковий аромат, також по-особливому пахне закваска, але тісто не має неприємного запаху
- в теплу пору року закваска може рости швидше, а в холодну пору – довше. До того ж натуральні закваски зазвичай примхливі і варто спостерігати за ними, щоб не перетримати, не нагріти забагато і не охолодити
- якщо закваску тримали в холодильнику, то перед використанням до неї слід додати трохи меду, борошна, вимішати і поставити на годину-дві в тепле місце
- мед можна замінити цукром, за бажанням посолити