Перед поїздкою в Країну Вранішнього Сонця питання про наявність чи відсутність там хлібу мене особливо не хвилювало. До того ж, якщо є борошно і духовка, то все можна спекти самостійно.
По свіжій пам’яті для порівняння скажу, що в Японії хлібо-булочні вироби не дуже схожі на звичний нам традиційний хліб. В місцевих супермаркетах у відділах з випічкою завжди був нарізаний скибками квадратної форми білий, солодкий з родзинками та чорний – шоколадний:).
Звісно, у великих містах та крупних супермаркетах можна знайти спеціалізовані пекарні з магазинами, там вже хліб є різний, на всякий смак
А вся справа в тому, що хліб (яп.パン,читається “пан”, від португальсього “pão”) завезений до Японії португальцями, у ХVI ст. і не вважається традиційною стравою, хоча і постійно популяризується серед населення.
В щоденному житті хліб вживається в японському стилі, як окремі, тепер уже суто японські страви: хліб з карі, хліб з якісоба, хліб з котлетою, солодкий хліб-диня
Хліб з карі (яп. カレーパン, читається “каре: пан”, англ. Curry bread) зазвичай має форму круглої булочки з соусом карі всередині.
Хліб з якісоба (яп.焼きそばパン, читається “якісоба пан” ) є дещо дивним для нас варіантом хот-догу з макаронами та імбирем.
Хліб з котлетою (яп.カツサンド, читається “кацусандо”)є бутербродом з свинною відбивною (“тонкацу”)
Хліб-диня (яп. (ロンパン, читається “мерон пан”) є солодкою круглою булкою в формі дині підвиду Канталуп.
З борошном все виявилося також не так просто. В супермаркетах зазвичай є біле пшеничне борошно вищої категорії, але (!) воно відрізняється за вмістом глютену і буває трьох видів, в залежності від того, що ви зібралися готувати. Для обкачування продуктів і обсмажування є один вид, а для тортів – інший. Переважно на пачці все детально написано та намальовано для підказки )
І, наостанок, скажу, що під час поїздки я також купила кулінарну японську книгу, присвячену випіканню різноманітних булок та хліба, з детальними ілюстраціями та поясненнями. І відділ з кулінарними книжками справді був хороший, з великим вибором на різноманітну тематику. Окрім того, всі складники в магазинах присутні, з цим насправді проблем не було, ми навіть робили пампушки з чимось схожим на яблучне варення ^.~
Ліля Тяжка для Etnocook
Тяжка Л.Б.Японський хліб [Електронний ресурс] :стаття для кулінарного порталу Етнокук. – Електрон. дан. – Режим доступу : https://etnocook.com.ua/yaponskyj-hlib/ – Японський хліб. Хліб в Японії