Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт
Рецепт надзвичайно корисного та освіжаючого українського напою Хлібний квас (житньо-пшеничний хліб і жива закваска), також відомого як Сирівець від кулінарного сайту традиційної етнічної кухні Etnocook
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
хліб житньо-пшеничний…………..300 г
закваска хмелева або звичайна………80 г
вода……………….3 л
мед……………….50 мл або цукор……………….75 гр.
родзинки…………..~50 гр., за смаком
Час приготування: 15 хв. приготування+3 дні для настоювання
Кількість порцій: 3 л
Складність: просто
Інструменти та кухонний інвентар: ніж, каструля скляна або емальована 3 л (або дерев’яна діжка 3 л), марля або цупке полотно, дерев’яна ложка або лопатка, скляні або глиняні глечики з кришками
Спосіб приготування:
1.
Нарізаний скибочками хліб додаємо до підігрітої води (окропу), даємо вистигнути, до температури ~40С (так що вода була злегка тепла)
До теплої води з розмоклим хлібом додаємо закваску
3.
Ретельно вимішуємо хліб з живою закваскою та водою. Використовуємо дерев’яну лопатку або ложку
4.
Додаємо мед або цукор, ретельно вимішуємо складники.
5.
Накриваємо каструлю цупкою тканиною або марлею і ставимо в темне тепле місце на ~2-3 дні. Квас може бути готовим дещо раніше або пізніше в залежності від умов процесу бродіння, тому його слід щодня пробувати.
6.
Готовий квас, не розмішуючи, проціджуємо через марлю до менших скляних або глиняних глечиків, при бажанні додаємо 4-5 родзинок, накриваємо щільними кришками і зберігаємо в холодному місці (найкраще в холодильнику) 4-5 днів.
7.
Цей український хлібний квас світлого відтінку, має ніжний приємний кисло-солодкий смак, легкий та освіжаючий. При наливанні піниться. Пити охолодженим
Смачного! ^.~
Примітки:
- закваску з дна каструлі можна використовувати для повторного приготування квасу, для цього її збирають після зливання напою в окрему скляну банку, щільно закривають і зберігають в холодильнику ~2 тижні
- за даним рецептом квас дуже світлого кольору, для темнішого відтінку хліб перед заливанням окропом слід запекти до темної скоринки
- замість закваски можна використовувати промислові дріжджі, ~50 гр свіжих або ~2 ч.л. сухих
- зберігати готовий квас в холодильнику не більше трьох-чотирьох днів
- за бажанням можна дати трохи більше цукру або меду