Кріп, петрушка, любисток, м’ята, рута традиційно з давніх часів входять в число найпоширеніших рослин, які українці додавали до своїх щоденних та святкових страв. Кріп і в сьогоденні є надзвичайно популярний, його додають в якості приправи до борщу, вареників, каш, перших та других страв, салатів, а також цінують за унікальні дієтичні та лікувальні властивості. Ця однорічна рослина є хорошим джерелом кальцію, клітковини, мінералів марганцю, заліза і магнію. Використовується при різноманітних шлункових захворюваннях та навіть при лікуванні та профілактиці безсоння.
Дослідження показали, що кріп містить ферменти, які допомагають нейтралізувати певні типи канцерогенів, такі як бензопіре́н, що міститься у сигаретного димі, з’являється у продуктах при сушці й обжарюванні, а також у стравах, приготованих на деревному вугіллі, тощо.
Леткі ефірні олії кропу мають здатність запобігати надмірному зростанню бактерій, так само як часник.
Зберігають зелень кропу в холодильнику. Можна немиту зелень тримати в привідкритому пакеті в відділенні для зелені, миючи перед використанням. Цілі стебла з листям довше зберігатимуть свіжість загорнутими в вологий рушник, у змоченій в холодній воді паперовій серветці або ж в ємності з водою. Нарізаний кріп можна деякий час тримати в закритій скляній банці або ж в контейнері з харчового пластику. Існує спосіб нарізану зелень пересипати сіллю та зберігати в щільнозакритій посудині в холодному місці. Також зелень можна засушити і зберігати до півроку в сухому захищеному від шкідників місці з хорошою вентиляцією.
Традиційні етнічні страви з кропом від Etnocook:
Вареники з сиром і овочами (парові)
Борщ
Надзвичайно популярна козацька страва Тетеря
М’ясна Шпундра
Булки з козячим сиром
Книдлі запечені
Книдлі (галушки)