Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт
Стародавня українська традиційна етнічна народна страва Шпундра (рецепт)
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
буряк столовий (коренеплоди)…….. 250 гр.
буряковий квас………………………….300 мл.
м’ясо (свинина)…………………….500 гр.
цибуля ріпчаста……………………80 гр.
олія рослинна (соняшникова)…………………50 мл. або сало (тваринний жир)…………………..50 гр.
часник……………………..3 зубчики
цукор……………………1 ч.л. (5 гр.)
зелень (петрушка, кріп)……..до смаку
перець чорний мелений………до смаку
сіль………….до смаку
Час приготування: 1 год. настоювання м’яса+1 год. приготування
Кількість порцій: 4
Спосіб приготування:
М’ясо тримаємо під струменем проточної холодної води 1 хв., нарізуємо порційними шматочками, солимо та перчимо за смаком, додаємо товчений часник, подрібнені цибулю та зелень, вимішуємо і настоюємо ~1 год.
Підготовлюємо всі складники для страви української народної кухні Шпундра: миємо, даємо стекти воді, м’ясо очищуємо від плівок (якщо є), овочі чистимо, зелень, цибулю та часник подрібнюємо.
Буряки подрібнюємо дуже дрібно або натираємо на крупній тертці.
У високій сковорідці розігріваємо олію або рослинний жир та підсмажуємо шматочки м’яса до золотистого кольору.
Додаємо до м’яса буряки та цукор, дві хвилини вимішуємо, вливаємо квас та тушкуємо ~30 хв. до готовності
Готову Шпундру, приготовану за старовинним етнічним рецептом подаємо гарячою як першу страву з буряковою юшкою, яка утворилася під час приготування, або як другу страву з гарніром.
Примітки:
- традиційно брали свинну грудинку та підчеревину, проте підійде і інше м’ясо;
- буряковий квас можна підливати за потреби під час тушкування;