Надзвичайно популярними в Японії є тістечка Мочі (Mochi, 餅, もち), виготовлені з спеціального клейкого сорту рису. Вони бувають різних форм, прості або з начинками та різноманітними сиропами, посипками. Вигляд рисів’яників відрізняється в залежності від пори року та традиційних свят. Мочі з солодкою пастою називаються Дайфуку, а на паличці – Данґо.
Просте рисове тістечко підсмажують і їдять окремо або разом з супом.
Мочі є складовим Новорічного супу Дзоні, який користувався особливою популярністю серед самураїв і в давнину ритуально приносився в жертву синтоїстським богам. І зараз в Японії на Новий Рік традиційними ласощами є зварені мочі з солодкою бобовою пастою анкою
Існує особлива давня японська традиційна церемонія виготовлення мочі – Мочіцукі (Mochitsuki), під час якої рис вимішується та розбивається в дерев’яній бочці великим молотом.
А ось один з найшвидших японських сучасних майстрів виготовлення мочі в місті Нара Міцуо Накатані (Mitsuo Nakatani), який професійно стукає, перегортає і розбиває масу клейкого рису на високих швидкостях в ідеальній координації з командою. У той час як відвідувачі приходять до крамниці Накатани спробувати найкращі моті, залишаються, щоб спостерігати за його роботою.
Зараз використовується спеціальний пристрій, щоб виготовити тісто для мочі.
З підготованого тіста формуються квадратні або овальні млинці або додаються барвники для різнокольрових мочі.
Красиві коробки з мочі можна придбати як в спеціалізованих магазинах, так і будь-якому супермаркеті.
А як готуються прості рисові тістечка, чотирикутні (на фото “Рисовий чотирикутний млинець”)? З упаковки вже готові чи треба замочувати?
Такий млинець в упаковці вже підготований, замочувати непотрібно, його підсмажують на гарячій сковороді з двох боків до рум’яного кольору. При приготуванні розбухає та збільшується в об’ємі
А як готуються прості рисові тістечка, чотирикутні (на фото “Рисовий чотирикутний млинець”)? З упаковки вже готові чи треба замочувати?
Такий млинець в упаковці вже підготований, замочувати непотрібно, його підсмажують на гарячій сковороді з двох боків до рум’яного кольору. При приготуванні розбухає та збільшується в об’ємі