Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

Складники:

борошно…………………….1,5 кг. (~10 склянок)

дріжджі……………………..100 гр. свіжих (300 гр. закваски з хмелю або простої закваски)

молоко……………………….1 скл.+0,5 л.

цукор…………………………..1 ч.л. + 0,5 скл

яйця (жовтки)………………7-10 шт. (домашніх)

масло…………………………..200 гр.

родзинки (за смаком, 2-3 ст.л.)

ванільний цукор (10 гр.)

сіль (4 гр.)

Час приготування: 1 год. приготування і вимішування+ 4-5 год. на розстоювання+1 год. випікання

Кількість порцій: 6 шт.

Складність: висока, потребує практики та навиків

Приготування:

1. Вимішуємо дріжджі, 1 скл. молока і 1 ч.л. цукру, поки маса почне підніматися.

2. Беремо 2 скл. борошна і потрохи вливаємо вимішану масу з дріжджів і молока, це все розмішуємо дерев’яною ложкою в полив’яному посуді до консистенції рідкої манної каші. Далі додаємо решту молока (0,5 л.), ретельно розмішуємо до консистенції тіста на млинці.

3. Тісто у великій посудині накриваємо рушником (щоб мало простір для росту) ставимо в тепле місце на ~2 год., поки не стане пухким.

4. Розтираємо жовтки з 0,5 скл. цукру, додаємо дрібку солі та стоплене до рідкого масло.

5.
тісто-на-паску,-додаємо-жовтки
Додаємо розтерті жовтки в тісто, яке підросло, всипаємо 6-8 склянок борошна порціями, весь час вимішуємо тісто.

тісто-на-паску-додаємо-родзинки

В процесі вимішування додаємо родзинки.

Тісто вимішувати, поки не почне відставати від рук

6.
тісто-на-паску-підросло

Ставимо тісто до 2 год. в тепле місце. Після того, як підросте, ще раз ретельно вимішуємо, щоб не було грудок.

7.
dough-for-paska-in-form-en

Форму для паски вимащуємо олією та встеляємо провощеним папером. Наповнюємо підготовлені форми до 1/з, бо тісто буде рости під час випікання.

8.
тісто-на-паску-у-формах

Поставити наповнені форми в тепле місце, щоб тісто піднялося практично до країв.

9.
тісто-на-паску-прикраси

З тонко розкатаного тіста вирізати прикраси. Вимішати жовток з білком і змастити поверхню тіста в формах.

10.
тісто-на-паску-перед-випіканням
Дати тісту ще постояти і після цього ставити в розігріту 180ºС духовку на ~1 год.

Окрім паски ми також приготували за анлогічним рецептом традиційний Великодній хліб відомий, як кулич, він же козунак , він же цурекі.

Паску випікав Олексій Тяжкий


Читайте також статтю від українського кулінарного порталу традиційної етнічної кухні Etnocook: Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

2 коментарі
  1. Люба коментує:

    Будь ласочка, підкажіть. я виклала прикраси з тіста на непомащену виросшу паску і аони провалилися в духовці. і паска, як наслідок осіла. Що я зробила не так?
    дякую

    • lilka коментує:

      Доброго дня, Люба

      Давайте розглянемо по черзі, що ж трапилося:

      «виклала прикраси з тіста на непомащену виросшу паску» – взагалі так і викладають, інколи змащують поверхню паски білком, щоб прикраси краще трималися, але це необов’язково і до просідання виробу не має відношення

      «вони провалилися в духовці»
      «паска, як наслідок осіла»
      Причин, чому провалилася паска може бути багато. Можливо, вона перебродила – тоді тісто осідає. Недотримання температурних режимів, заглядування під час випікання. Ще є варіант, що забагато було дріжджів і виріб був недостатньо щільної консистенції – саме на це схоже по опису, хлібчик просто не міг витримати ваги прикрас і вони провалилися. Кожен випадок індивідуальний. Почитайте також статтю «Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради» http://etnocook.com.ua/yak-spekty-hlib-na-zakvastsi-yakyj-tochno-vdastsya-praktychni-porady/

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>