Всі фото клікабельні

11-вареники-змаком-і-родзинками-традиційна-кухня-етнокук

 

Українські вареники (пироги) з маковою начинкою, рецепт від україномовного кулінарного порталу традиційної етнічної слов’янської кухні Etnocook

Складники:

Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)

Для тіста:

борошно пшеничне вищого ґатунку…….500 г.
вода………………1 скл.
олія рослинна……20-30 мл.
сіль…………………~2 г. (дрібку), за смаком
цукор………………..~2 г. (дрібку), за смаком
яйце куряче………………1 шт.

Для начинки:
мак……………………..300 г.
вода окріп………………….500 мл
цукор……………………200 г.
родзинки………….50 г.

Для варіння:
вода………..3 л.
сіль…………………~2 г. (дрібку), за смаком
цукор………………..~2 г. (дрібку), за смаком


Для поливки:

масло солодковершкове……~50 г
мед………..~50 г, за смаком

за бажанням:
сметана або ряжанка………………..150 гр.
або
йогурт………….150 гр

1--вареники-макові-складники-етнокук-

Час приготування:  1,5 год.

Кількість порцій: 5

Складність: висока, потребує практики та навиків

 

Спосіб приготування:

1. 

3-тісто-вареники-етнокук

В теплій воді (2 ст.л) розчиняємо сіль та цукор (для тіста). Просіяти борошно, додати холодну воду (1 скл), розчинені сіль та цукор, олію. Добре вимішати, при потребі підсипаючи ще борошно, поки тісто не стане еластичним та перестане липнути до рук. Поставити його на пів години постояти, накривши полотняною серветкою.

2.

2-add-water-to-poppy-seeds

Для начинки мак у глибокій посудині залити окропом (500 мл) і запарити – дати постояти пів години у щільно закритому посуді. В окремому посуді заливаємо родзинки теплою водою і даємо постояти пів години.

4-mix-poppy-seeds-and-sugar-etnocook

Процідити мак через подвійну марлю або ситечко, перетерти макогоном в макітрі, поступово додаючи по ложечці цукру, ретельно вимішати.

2-тертий-мак-родзинки-етнокук

3.
4-плястерки-тіста-на-вареники-етнокук

Розкатати тісто в тонкий пласт 1-2 мм, склянкою робити круглі форми.

4.5-кружальце-вареник-начинка-з-маку-етнокук

Начинку акуратно ставити невеликою ложечкою на середину і заліплювати краї у виді півмісяця.

6-зліплюємо-вареник-українська-кухня-етнокук

7-український-вареник-рецепт-етнокук

5.8-українські-вареники-мак-рецепт-етнокук

Воду для варіння доводять до кипіння, зменшують вогонь, додають за бажанням сіль та цукор і невеликими порціями по 10-15 шт. варять вареники до готовності (через 5-6 хв. вони повинні виплисти на поверхню). Шумівкою викладають вареники у полумисок, додають масло та обережно вимішують.

6.
10-варенички-тертий-мак-український-кулінарний-портал-етнокук

Подають українські вареники з маком теплими, поливши при бажанні маслом, медом, підсолодженими сметаною, ряжанкою або йогуртом

Смачного!

Примітки:

  • воду для тіста брати дуже холодною, тоді воно розкачуватиметься тонше і буде міцнішим
  • мак можна запарити гарячим молоком і залишити настоюватися на декілька годин – для надання особливого смаку
  • курячі яйця можна замінити перепелиними яйцями (1 куряче яйце=5 перепелиних)
  • при розстоюванні тісто накрити серветкою, щоб не присохло
  • вареники ліпити швидко і одразу варити, бо тісто може від начинки розмокнути та розлізтися
  • бажано готову начинку поставити на годину в холодильник, тоді легше буде її накладати та заліплювати краї
  • якщо тісто не дуже еластичне, тоді розкатати його в товстіший пласт і варити вареники на маленькому вогні на декілька хвилин довше, пильнуючи, щоб не розварилися

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

2 коментарі
  1. Анна коментує:

    Такое чудо ещё не делала)) а мак люблю) Буду сегодня творить)

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>