Складники:
борошно житнє обдирне……….500 гр.
борошно пшеничне цільнозернове……………….1 склянка (~100 гр.)
дріжджі…………………………50 гр
(сухі дріжджі згідно інструкції) або
закваска хмелева або звичайна…….3 ст.л.
молоко……………………..300 мл (~1 склянка)
олія рослинна (соняшникова)………5 ст. ложок
яйце………….1 шт.
цукор…………………………2 ст.ложки
сіль……1 ч.ложка
зелень кропу дрібнонарізана……………………….4 ст.ложки
масло солодковершкове (для змазування пательні)………….2 ст. ложки (або можна використати соняшникову олію…..2 ст.ложки)
Час приготування: 3 год.
Спосіб приготування:
1. Просіюємо житнє борошно разом з 1/2 склянки пшеничного борошна. Решту пшеничного борошна використаємо для замісу.
2. Дріжджі (закваску) посипаємо 1 ст.ложкою цукру та заливаємо злегка підігрітим молоком (30-40 С). Дорбре вимішуємо та ставимо в тепле місце на 15-20 хв., щоб вони виросли.
3.
Вимішуємо підійшовші дріжджі з борошном, цукром, олією, сіллю, зеленню та ставимо в тепле місце на 40 хв. підійти (вирости, ще збільшитися в об’ємі). Посуд вибираємо трохи більший, щоб тісто мало куди рости, і накриваємо його рушничком, щоб тісто не висохло.
4. Як тісто підійшло, ще раз його вимішуємо, посипаючи рештою пшеничного борошна і знову ставимо в тепле місце ще на 1 год.
5.
Пательню змащуємо маслом або олією. Тісто останній раз добре вимішуємо і формуємо з нього маленькі кульки розміром з тенісний м’ячик або трохи більші.
6. Пательню з сформованими пампушками ставимо в тепле місце на 30 хв., щоб вони збільшилися в розмірі.
7. Коли пампушки підростуть, ставимо їх в розігріту 180 ͦ С піч на ~30-40 хв. (елктрична піч: 30 хв, 170 С, режим конвекція)
Готові пампушки можна одразу змазати олією, вимішаною з товченим часником (5 ст. л. олії і 5 зубців часнику) та поставити в герметичний посуд (щоб були м’якшими). Зберігати в герметично закритому посуді.
Смачного!
Починали місити пампушки, а під кінець робили галушки
)) Дякую, що сказали, вже виправила
Починали місити пампушки, а під кінець робили галушки
)) Дякую, що сказали, вже виправила