Другим найчастішим запитанням після того, чи схожі японські суші на українські, було про наявність в Японії картоплі. Неочікувано, проте цей овоч є у кожному супермаркеті, досить популярний та ще й представлений в різних видах.
Через малу площу, придатну для вирощування картоплі, вона експортується в великих обсягах з Китаю та Індії, що робить її досить дорогою. Так як в Україні мішок на зиму не купиш – в магазинах акуратно запаковані в целофан та перев’язані червоною стрічкою пачки з бульбою схожі на цукерки і коштують в межах двох доларів за шість штук.
Так само, як картопля не є етнічним продуктом України, вона до двадцятого століття була не відома й в Країні Вранішнього Сонця.
Картоплю вперше завіз в Японію в 1910 році барон Кавата з Великобританії (Ірландія). Цей сорт отримав назву “Danshaku” (“барон”), він є найпоширенішим та найчастіше використовується для приготування легких закусок, салатів. Картопля висаджується весною та восени, вирощується як для харчових цілей, так і для промислових.
В залежності від сорту картопля відрізняється своїм складом та станом після приготування. В більшості випадків бульби бідні на крохмаль і швидко розварюються в розсипчату кашу, тому при покупці слід враховувати, яку саме страву планується приготувати.
Найпоширенішими сортами японської картоплі, розповсюдженими по всій території країни, є:
- Даншяку (Danshaku Potato, だんしゃく(いも)男爵) – маленькі бульбинки, що продаються в пакетах по 7-8 штук, добре розварюються, підходять для пюре. Мають картопляний запах та смак. Добре зберігаються, невибагливі, легко вирощуються. Очищені швидко темніють, тому повинні бути одразу приготовані
- Сацума-імо(Satsuma-imo, さつま芋) – японський варіант солодкого американського батату, з тою різницею, що острівний варіант має дещо м’якший смак та світло-жовте забарвлення. Використовується для приготування темпури, запікання, начинки в булки, різноманітних солодощів
Різновидом є Мурасакі-імо (Murasaki-imo) фіолетова всередині, з гарним забарвленням після приготування. Використовується як овочевий гарнір до м’ясних та рибних страв, так і для виготовлення печива, морозива, десертів
- Кіта Акарі (“Kita Akari” きたあかり) насправді всередині приємного жовтого забарвлення, підходить для тушкування, варіння кубиками – не дуже швидко втрачає форму
- Мей Квін(“May Queen” メークイン) – великого розміру, ззовні схожі на гарну українську картоплю, продаються в пакетах по 3-4 штуки. Зберігає форму та ідеально підходить для каррі, овочевих рагу. При зберіганні стає солодшою, проте швидко псується.
Також поширені такі сорти, як “Toyoshishiro” トヨシロ – для смаження, запікання, приготування картоплі-фрі; “Red Andes” – для тушкування; “Inca No Mezame” – для овочевих рагу та ін.
В Японії – країні вишуканого смаку та гурманів можна спробувати такі дивні страви та напої, як солодощі з солодкими бобами, зелений шоколад, булки з макаронами, кавунову содову. Картопля – не виняток. Хоча й солодка, вона залишається овочем, проте це не зупиняє від використання її для приготування морозива
А також існують традиційні солодощі мочі з солодкої картоплі
Хоча картопля в Японії також не є автентичною рослиною, в Україні вона все-таки смачніша, мабуть, тут для неї кращий ґрунт та умови для вирощування
Ліля Тяжка для Etnocook
Photos:
Japanese Vegetables, field, 10plala, potato, new potatoes, may-queen, mochi