Сучасна традиційна українська кухня та “старовинні” страви, які зараз можна скуштувати в кожному закладі харчування, готуються з продуктів, які не мають ніякого відношення ні до української кухні, ні до території України. Поширені та популярні картопля, кукурудза, томати, квасоля та базліч інших продуктів були запозичені та освоєні нашими предками, коли український етнос, його традиції і культура, зокрема культура харчування, вже були сформовані.
Давайте детальніше ознайомимось з найбільш популярними сьогодні складниками, які ввійшли в наше щоденне життя і дуже часто помилково позиціонуються як “традиційні” та “старовинні”.
Лідером цього списку, звісно, є так званий “другий хліб” – картопля. Картопля є в більшості страв: вареники, галушки та пиріжки з картоплею, деруни, запіканки, книдлі, товчена у пюре; смакує варена, смажена та запечена; вона в борщі та в юшках, у вишуканих святкових та повсякденних стравах.
Картоплю в Україні називають «бу́льба» «бараболя», рідше «крумплі» (хорв. Krumpir), «ґрул’і», «барабу́рка», «бори́шка», «бу́рка», «гадабу́рка», «мандибу́рка», «рі́па».
Наша держава знаходиться третьому місці у світі за масштабом споживання картоплі на душу населення. У 2010 році середньостатистичний житель Сумщини споживав понад 191 кг картоплі. Картопля також є важливою частиною щоденної дієти в Івано-Франківській, Рівненській, Вінницькій, Хмельницькій та Тернопільській областях.[1]
Проте картопля або папас (лат. Solanum tuberosum, анг. potato, що перероблене з слова американських індіанців “Batata” ) є етнічним продуктом стародавніх індіанців, які почали культивувати її ще 14 тисяч років тому. Вважалася особливою рослиною, з якою були пов’язані традиції, звичаї, ритуали.
Картопля була завезена з Південної Америки до Європи у другій половині XVI століття іспанцями. За іншою ж версією, 28 липня 1586 року в Європу потрапила перша картопля. До себе на батьківщину її завіз англієць Томас Герріот з Колумбії. Англійці вважають, що саме вони першими розсмакували смак картоплі і зробили його надбанням європейської кухні.
У середині 16 століття іспанці привезли бульби картоплі в Європу, де вона пройшла довгий шлях невизнання і несправедливого осуду. У Франції в кінці 18 століття картопляні квіти носили у волоссі, робили з них букети. У Німеччині вирощували картоплю на клумбах перед палацами. Про те, що у картоплі можна їсти лише бульбу, багато хто спочатку навіть не здогадувався. Селяни намагались їсти її плоди, що нагадували зелені ягоди і були не лише не їстівні, але й отруйні.
З картоплею пов’язані також трагічні події, такі як Великий голод в Ірландії (ірл. An Gorta Mór, англ. Great Famine, відомий також як Ірландський картопляний голод) відбувся в Ірландії в 1845-1849.
Голод був викликаний деструктивною економічною політикою Великобританії і спровокований епідемією фітопатогенного картопляного гриба Phytophthora infestans, який викликав фітофтороз. [5]
Лікарі вважали картоплю переносником прокази і причиною помутніння розуму.[4]
В Україні її вперше посадили в 1805 році в Харківській губернії. Запорізькі козаки знали картоплю, але як трофей, який вони здобували в походах.[4]
На територію Українських Карпат потрапила з Австрійської Імперії та довгий час не сприймалася місцевим населенням. Свободолюбиві гуцули сприймали її як спосіб прив’язати їх до землі та зробити землеробами. Тут почали культивувати її аж з кінця ХІХ століття.
У Російській Імперії картопля почала поширюватися у першій половині XVIII століття за наказом Петра І, який заохочував спожвати її для знищення епідемії цинги, що дало з часом позитивний результат. Хоча звиканню людей до нового продукту передувала ціла низка так званих “картопляних” бунтів[1]
Зараз найбільші площі для посіву картоплі відведені в Китаї, саме тут та в Індії вирощується третина всієї картоплі в світі. [7]
У жовтні 1995 року картопля стала першою рослинною, вирощеною в космосі. НАСА та університет Вісконсіна, Медісон, тестували нові технології з метою годування астронавтів у далеких космічних польтах, і в остаточному підсумку, годування майбутніх космічних колоній. [6]. Вирощувати батат НАСА вирішили через те, що на космічній станції або кораблі занадто мало місця для великої плантації з вирощування продуктів харчування.
Ліля Тяжка, Etnocook
Джерела:
[1] Картопля. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії
[2] Кравець В. С. // Страви з картоплі. — К.: Час, 1991. 304 с., ISBN 5-88520-069-6 (сторінки: 5-6)
[3] Картопля. Корисні властивості картоплі.
[4] НБУшка Блог Національної Бібліотеки України для дітей
[5] Великий голод в Ірландії . Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії
[7] Potato. From Wikipedia, the free encyclopedia
[8]28 липня 1586 року в Європу потрапила перша картопля
[9] NASA почне вирощувати в космосі картоплю
Фотографії:
[ф1]фото картопля, хліб, цибуля, глечик
[ф3] фото картопля на фірі
[ф4] фото американські індіанці
[ф5] potato dance
[ф6] 28 липня 1586 року в Європу потрапила перша картопля
[ф7] фото Меморіалу жертвам голоду в Дубліні