Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт
Складники:
борошно…………………….1,5 кг. (~10 склянок)
дріжджі……………………..100 гр. свіжих (300 гр. закваски з хмелю або простої закваски)
молоко……………………….1 скл.+0,5 л.
цукор…………………………..1 ч.л. + 0,5 скл
яйця (жовтки)………………7-10 шт. (домашніх)
масло…………………………..200 гр.
родзинки (за смаком, 2-3 ст.л.)
ванільний цукор (10 гр.)
сіль (4 гр.)
Час приготування: 1 год. приготування і вимішування+ 4-5 год. на розстоювання+1 год. випікання
Кількість порцій: 6 шт.
Складність: висока, потребує практики та навиків
Приготування:
1. Вимішуємо дріжджі, 1 скл. молока і 1 ч.л. цукру, поки маса почне підніматися.
2. Беремо 2 скл. борошна і потрохи вливаємо вимішану масу з дріжджів і молока, це все розмішуємо дерев’яною ложкою в полив’яному посуді до консистенції рідкої каші. Далі додаємо решту молока (0,5 л.), ретельно розмішуємо до консистенції тіста на млинці.
3. Тісто у великій посудині накриваємо рушником (щоб мало простір для росту) ставимо в тепле місце на ~2 год., поки не стане пухким.
4. Розтираємо жовтки з 0,5 скл. цукру, додаємо дрібку солі та стоплене до рідкого масло.
5.
Додаємо розтерті жовтки в тісто, яке підросло, всипаємо 6-8 склянок борошна порціями, весь час вимішуємо тісто.
В процесі вимішування додаємо родзинки.
Тісто вимішувати, поки не почне відставати від рук
Ставимо тісто до 2 год. в тепле місце. Після того, як підросте, ще раз ретельно вимішуємо, щоб не було грудок.
Форму для паски вимащуємо олією та встеляємо провощеним папером. Наповнюємо підготовлені форми до 1/з, бо тісто буде рости під час випікання.
Поставити наповнені форми в тепле місце, щоб тісто піднялося практично до країв.
З тонко розкатаного тіста вирізати прикраси. Вимішати жовток з білком і змастити поверхню тіста в формах.
10.
Дати тісту ще постояти і після цього ставити в розігріту 180ºС духовку на ~1 год.
Окрім паски ми також приготували за анлогічним рецептом традиційний Великодній хліб відомий, як кулич, він же козунак , він же цурекі.
Паску випікав Олексій Тяжкий
Читайте також статтю від українського кулінарного порталу традиційної етнічної кухні Etnocook: Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради
Будь ласочка, підкажіть. я виклала прикраси з тіста на непомащену виросшу паску і аони провалилися в духовці. і паска, як наслідок осіла. Що я зробила не так?
дякую
Доброго дня, Люба
Давайте розглянемо по черзі, що ж трапилося:
«виклала прикраси з тіста на непомащену виросшу паску» – взагалі так і викладають, інколи змащують поверхню паски білком, щоб прикраси краще трималися, але це необов’язково і до просідання виробу не має відношення
«вони провалилися в духовці»
«паска, як наслідок осіла»
Причин, чому провалилася паска може бути багато. Можливо, вона перебродила – тоді тісто осідає. Недотримання температурних режимів, заглядування під час випікання. Ще є варіант, що забагато було дріжджів і виріб був недостатньо щільної консистенції – саме на це схоже по опису, хлібчик просто не міг витримати ваги прикрас і вони провалилися. Кожен випадок індивідуальний. Почитайте також статтю «Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради» https://etnocook.com.ua/yak-spekty-hlib-na-zakvastsi-yakyj-tochno-vdastsya-praktychni-porady/
Будь ласочка, підкажіть. я виклала прикраси з тіста на непомащену виросшу паску і аони провалилися в духовці. і паска, як наслідок осіла. Що я зробила не так?
дякую
Доброго дня, Люба
Давайте розглянемо по черзі, що ж трапилося:
«виклала прикраси з тіста на непомащену виросшу паску» – взагалі так і викладають, інколи змащують поверхню паски білком, щоб прикраси краще трималися, але це необов’язково і до просідання виробу не має відношення
«вони провалилися в духовці»
«паска, як наслідок осіла»
Причин, чому провалилася паска може бути багато. Можливо, вона перебродила – тоді тісто осідає. Недотримання температурних режимів, заглядування під час випікання. Ще є варіант, що забагато було дріжджів і виріб був недостатньо щільної консистенції – саме на це схоже по опису, хлібчик просто не міг витримати ваги прикрас і вони провалилися. Кожен випадок індивідуальний. Почитайте також статтю «Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради» https://etnocook.com.ua/yak-spekty-hlib-na-zakvastsi-yakyj-tochno-vdastsya-praktychni-porady/
Добридень! Хочу спробувати рецепт, але розписано алгоритм для дріжджів. Чи закваску також розводити молоком, як тут написано? (Хліб на заквасці печу вже рік, все виходить).
Про давні забуті українські сакральні традиції…
Великдень у минулому – яким він був у наших православних предків?
Стаття: “ЯК ХАРАКТЕРНИКИ СВЯТКУВАЛИ ВЕЛИКДЕНЬ?” – https://uamodna.com/articles/yak-harakternyky-svyatkuvaly-velykdenj/
Чому рахмансько-характерницькі свята завжди були в числі?
Як Коло Року сприяло духовним воїнам минулого тримати міцний в’язок з Творцем та Правою?
Чому перша чверть Кола Року – це свята во славу Творця?
Чи маємо право змінювати дати святкування свят встановлених Небом?
Варто прочитати і знати…
.
https://uploads.disquscdn.com/images/f07c968a42b6ba40edc2df65a4c428cf7c7f11f15d721f1985df6de266d66d9b.jpg