Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт
Рецепт приготування соковитих українських вареників з ягодами чорницями (афинами), зібраними у екологічно чистій місцевості гір Карпат: покроковий опис з поясненням, фото приготування та корисними порадами від традиційної етнічної кухні Etnocook. Ця вишукана страва стане окрасою найсвятковішого столу та приємно здивує найвибагливіших гурманів.
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
Для тіста:
борошно пшеничне вищого ґатунку…….500 г.
вода………………1 скл.
олія рослинна (соняшникова)……20-30 мл.
сіль…………………~2 г. (дрібку), за смаком
цукор………………..~2 г. (дрібку), за смаком
яйце куряче………………1 шт.
Для начинки:
чорниці (афини)……………………..400 г.
Для варіння:
вода………..3 л.
сіль…………………~2 г. (дрібку), за смаком
цукор………………..~2 г. (дрібку), за смаком
Для поливки:
масло солодковершкове……~50 г
мед………..~50 г, за смаком
за бажанням:
сметана або ряжанка………………..150 гр.
або
йогурт………….150 гр
Час приготування: 1,5 год.
Кількість порцій: 5
Енергетична цінність: 100 ккл/100 г
Складність: висока, потребує практики та навиків
Інструменти та кухонний інвентар: дерев’яна ложка, глибокий посуд для замішування тіста, поверхня для приготування та ліплення вареників, глибока тарілка для начинки, каструля 3 л або горщик (найкраще керамічний)
Спосіб приготування від етнічної кухні Етнокук:
1.Приготування тіста та начинки
В глибокому посуді для замішування тіста у теплій воді (2 ст.л) розчинити сіль та цукор, додати холодну рідину (1 скл), олію. Малими порціями всипати просіяне борошно та вимісити. При потребі слід підсипати ще борошно, поки тісто не стане еластичним та перестане липнути до рук. Поставити його на 1 годину розстоятися, накривши полотняною серветкою.
Ягоди чорниці вимити, перебрати від хвостиків та листочків, злити зайву рідину (можна навіть розстелити на дошці, щоб стали якомога сухішими)
2. Виготовлення вареників
Розкатати тісто в тонкий пласт 1-2 мм, кружкою або спеціальною формою робити круглі плястерки та накладати на середину начинку.
Заліплювати протилежні краї, притискаючи кінчиками пальців і формувати українські традиційні вареники у вигляді півмісяця.
3. Варіння вареників
Воду для варіння доводять до кипіння, зменшують вогонь, додають за бажанням сіль та цукор і невеликими порціями по 10-15 шт. варять вареники до готовності (через 5-6 хв. вони повинні виплисти на поверхню). Шумівкою викладають вареники у полумисок, додають масло та обережно вимішують.
4. Готові українські вареники за стародавнім рецептом від Етнокук
Подають українські вареники з ягодами чорницями (афинами) теплими, поливши при бажанні маслом, медом, підсолодженими сметаною, ряжанкою або йогуртом
Українська традиційна кухня Етнокук (Etnocook) бажає вам смачного! ^.~
Примітки:
- для приготування тіста можна замість води взяти молоко, тоді тісто буде мати більш ніжну текстуру
- рідину для тіста брати дуже холодною, тоді воно розкачуватиметься тонше і буде міцнішим
- ягоди після миття можна посипати цукром та вимішати з 1 ч.л. крохмалю – начинка буде більш густою в готових вареничках
- бажано готову начинку перекласти в сито або друшляк і дати стекти зайвій рідині (цей сік потім можна додати в соус до готових вареників), тоді легше буде її накладати та заліплювати краї
- курячі яйця деколи замінюють перепелиними яйцями (1 куряче яйце=5 перепелиних)
- при розстоюванні тісто накрити серветкою, щоб не присохло
- зліплені вареники викладати на густо посипану борошном поверхню
- якщо тісто не дуже еластичне, тоді розкатати його в товстіший пласт і варити вареники на маленькому вогні на декілька хвилин довше, пильнуючи, щоб не розварилися.