Всі фото клікабельні, а статтю можна легко та зручно роздрукувати
Цілющі та поживні властивості ягід чорниці були знайомі нашим предкам ще з дохристиянських часів і широко застосовуються зараз – Всесвітня організація охорони здоров’я відвела їй важливе місце в списку найголовніших продуктів харчування.
В Україні поширені низькорослі кущі чорниці, або черниці, борівки, у Карпатах їх ще називають афина і яфина (лат. Vaccinium myrtillus L), які ростуть у лісах, період цвітіння припадає на кінець весни-початок літа. Ягоди збирають на початку і всередині літа за допомогою спеціальних ковшів (“гребенів”) або руками.
Традиційно ці ягоди вважають чудовим джерелом вітаміну А, який рекомендують для профілактики та лікування захворювань зору; заліза – від анемії; кальцію; а також вітаміну К, що корисний для кісток; вітамін С, який запобігає утворенню вільних радикалів та уповільнює процеси старіння; марганець.
При захворюваннях та розладах шлунково-кишкового тракту чорниця є незамінною, вважається природним антибіотиком і антисептиком: попереджає та затримує гнильні та бродильні процеси, має антибактеріальну дію, а дубильні речовини діють як протизапальний засіб. Її рекомендують при шлункових і кишкових коліках,від дизентерійної палички, стафілококів, збудників дифтерії та брюшного тифу.
Сушені і свіжі ягоди мають властивість покращувати адаптивні та імунні функції організму, чаї, настоянки, киселі вживаються при гострих распіраторних захворюваннях.
З плодів та листя чорниці виготовляють ліки для хворих цукровим діабетом.
І це ще не повний список, так як ці унікальні ягоди рекомендують вживати при хворобах нирок і сечового міхура, для лікування захворювань печінки, жовчного міхура, ревматизму, подагри, шкірних хворобах, для втрати зайвої ваги та покращення стану серцево-судинної системи. Також проводяться дослідження про вплив чорниці на зменшення ризику онкологічних захворювань.
Ліля Тяжка для Etnocook
Використані джерела:
1. Чорниця. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
4. Nutrition Facts, Blueberries, raw
Також читайте статтю про збір і переробку чорниць : Заготівля чорниць