Якщо хочеться спробувати інших популярних японських страв, окрім суші, місо-супу, рамену чи шябу-шябу, рекомендую темпуру (天ぷら, 天麩羅, tempura, темпура) – овочі, гриби, морепродукти або м’ясо в клярі, приготовані методом глибокого обсмажування.
Всім, хто скаже, що тут такого японського, можна дати одну відповідь – ресторан повинен бути хорошим і знаходитись в Японії, а кухарі та персонал у ньому – фахівцями високого класу у своїй сфері діяльності.
Для кляру складники легенько змішують лопаткою, а температуру і час для обжарювання підбирають так, щоб скоринка була золотистою та хрусткою, а начинка не нагрілася.
Зазвичай темпуру подають з комплексним обідом, в який входить суп (місо-суп), рис (ґохан), соуси, васабі, вода.
Приготовану темпуру викладають на серветку, щоб забрати залишки жиру.
Креветки беруть свіжими (ебі-темпура) і їхнє м’ясо є надзвичайно соковитим.
Темпуру готують з різноманітних жителів океану: риби, морських коників, кальмарів, крабів.
Овочева темпура називається ясай темпура і може бути подана як вегетаріанська страва. Види овочів включають в себе: пагони бамбука, перець, морква, баклажан, гобо (лопух, лопух великий), зелена квасоля, гриби, гарбуз, картопля, солодка картопля, ренкон (корінь лотоса) та інші.
Завезена португальцями, темпура прижилася в японській кухні, отримала місцеві смаки та вважається однією з найпопулярніших страв Країни Вранішнього Сонця – рекомендується до споживання всім, хто хоче ближче познайомитись з кулінарними особливостями Японії.
Ліля Тяжка для кулінарного порталу Етнокук,
фото – Мандрівки Японією