Всі фото клікабельні, а також можна легко і зручно роздрукувати статтю

ягоди чорниці на кущі
ягоди чорниці на кущі

Ягоди чорниці відомі своїми цілющими та поживними властивостями та широко заготовляються. При виборі чорниці слід подивитися на загальний стан ягід – достиглі кислувато-солодкі ягоди округлої форми повинні бути соковитими, не зів’ялими, темно-синього кольору, при надавленні з них витікає сік, який має стійкий червонувато-фіолетовий колір. Розмір диких ягід дещо менший, ніж в виведених, не більший дрібного гороху.

Збір ягід варто проводити подалі від транспортних магістралей, сильнозагазованих ділянок.

мішаний ліс з чорницями
мішаний ліс з чорницями


Підготовка ягід:

Зібрані вручну або “гребенем” ягоди сортують, відкидаючи неякісні, листя та хвостики. Після цього ретельно миють, дають стекти воді.

чорниці
чорниці

Чорниці, пересипані цукром:
Складники:
ягоди чорниці……………1 кг
цукор…………………..2 кг

Підготовлені Чорниці пересипаємо шарами цукру в банках (2 см ягід-2 см цукру і так до верху) або перетираємо з цукром в блендері чи пропускаємо через м’ясорубку , стерилізуємо, закатуємо і охолоджуємо. Можна також не стерилізувати, а просто закатати чи закрити покришками, але таке варення не можна зберігати більше пів року.

Компот з чорниць:
Складники:
ягоди чорниці…………..1 кг
цукор………………….600 гр
вода…………………..1 л.

Підготовлені чорниці насипаємо у банки, залишаючи 1/4 простору вільним для сиропу. З цукру і води заварюємо сироп, заливаємо банки,стерилізуємо, закатуємо і охолоджуємо.

Чорниці натуральні без цукру
Складники:
чорниці………………1 кг
вода…………………1 л

Підготовлені чорниці насипаємо у банки, залишаючи 1/4 простору вільним для води. Воду доводимо до кипіння, заливаємо банки,стерилізуємо, закатуємо і охолоджуємо.

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Category: Запаси  Tags:
1 коментар
  1. lilka коментує:

    Про збір і заготівлю чорниць у спільноті Etnocook в LJ:
    http://etnocook.livejournal.com/12180.html
    чорниці

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>