Традиційна вітамінна перша страва української народної кухні, до складу якої входить кропива. Рецепт від Етнічної кухні “Етнокук”, автор Ліля Тяжка
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
листя кропиви…….30г.
бульйон (овочевий або м’ясний)…….2 л
капуста…………….150 гр.
зелень кропу…………….10 гр.
зелень петрушки…………5 гр.
зелена цибуля…………5 гр.
часник…………….5 гр.
за бажанням
морква…………..50 гр.
сіль……………за смаком (~5-6 гр.)
цукор…………..за смаком (~2-3 гр.)
перць чорний мелений……за смаком
яйце куряче……2 шт
Час приготування: ~ 1 год.
Кількість порцій: (250 мл=1 порція) 8
Енергетична цінність: (на курячому бульйоні) 240 ккл/100 г. жири- 14 гр.
Складність: середня
Інструменти та кухонний інвентар: ніж, поверхня для нарізування, посуд для ошпарення кропив’яного листя, кастрюля, окрема кастрюля для варки яєць, плита
Спосіб приготування:
1. Підготуйте всі складники для кропив’яної юшки. Обережно зріжте пагони кропиви, вирощеної в екологічно чистій місцевості, оминаючи місця вздовж доріг та промислові райони.
2. Для приготування супу краще відбирати молоді листя. Стебла зазвичай більш жорсткі, їх Етнокук рекомендує використовувати тільки якщо вони зібрані перші навесні.
3. Залийте зібране та перебране листя окропом (100°) на 1 хвилину, щоб позбавити рослину жалячих властивостей.
4. Наріжте овочі та зелень. Подрібніть капусту, петрушку, кріп, зелену цибулю, часник (можна використати часникодавку).
5. Залиту кропиву процідіть, відтисніть та наріжте на шматочки. Етнокук звертає увагу, що після ошпарення листя можна брати руками і воно більше не жалить.
6. Бульйон доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму. Додайте капусту і варіть під закритою покришкою 10 хв. Молоду капусту 5 хв.
7. Після цього нагрів виключіть, додайте всі інші складники (нарізану зелень, кропиву та часник). Посоліть на поперчіть за смаком, вимішайте і дайте постояти 1 годину в щільно закритій кастрюлі. За бажанням зваріть яйця накруто та при подачі на стіл додайте половинки у супні полумиски. Добре смакує такий суп зі сметаною, ряжанкою, кефіром та несолодким йогуртом.
Смачного ^.~
Примітки та кулінарні поради від української кухні Етнокук:
- від типу бульйону залежатиме харчова поживна цінність страви
- хоча екстракт з кропиви використовується в лікуванні сезонних алергічний захворювань, слід уникати контакту неошпареної рослини з поверхнею шкіри для уникнення алергічної реакції
- оброблена окропом кропива не жалить
- кропива містить багато вітамінів та є засобом для попередження авітамінозу, особливо у весняний період
Інстаграм канал україномовної версії традиційної етнічної кухні Етнокук
Рецепт англійською мовою Ukrainian Recipe: Nettle soup