14 вересня 2012 року на церемонії, яка відбулася на островах Теркс і Кайкос, за підсумками World Travel Awards 2012 у категорії Гастрономічний туризм в країнах Південної Америки (South America’s Leading Culinary Destination) з дев’яти номінантів перемогу отримала країна Перу. Фінальна церемонія відбудеться в грудні в Індії.
На церемонії у Великобританії спеціальний директор проектів Liz Chuecas подякувала всім, хто голосував за Перу та перуанських кулінарних майстрів і цим дав можливість популяризувати перуанську їжу в світі.
Сучасна перуанська кухня є сумішшю традиційних найкращих морепродуктів з Тихого Океану, кукурудзи, картоплі, гострого соусі Аджі, до яких додано іспанський вплив, а також китайські та західно-африканські елементи. Вона підходить прихильникам здорового харчування, так як включає в себе визнані корисні складники (наприклад, лободу) і впевнено завойовує передові гастрономічні позиції в світі.
Causa - страва на конкурсі
Етнічна Перуанська кухня сягає своїми коріннями до культури Інків та включає в себе традиційні страви, такі як tacacho, перемнуті та смажені зелені банани, з cecina – сушеною свининою. Відома й сьогодні страва Ceviche, часто пишеться “севіче” в Перу, є флагманом серед блюд прибережних кухні та однією з найпопулярніших страв серед перуанців. Вона складається з Андського перецю чилі, цибулі, маленьких шматочків сирої білої риби (наприклад, Корвіна або білий морський окунь), маринованих в соку лайма та змішані з чилі. Ceviche подається з вареною солодкою картоплею (camote), підсмаженими зернами (Cancha), а іноді до неї додаються місцеві зелені водорості Yuyo.
Gastón Acurio, шеф-кухар, відомий перуанський ресторатор
Перуанські шеф-кухар Гастон Акуріо (Gastón Acurio) зіграв величезну роль у зростанні популярності перуанської кухні. Гастон відкрив свій перший ресторан в Лімі в 1994 році разом зі своєю дружиною Астрід. З тих пір він розширив свій бізнес у столицях Південної Америки, таких як Богота, Сантьяго-де-Чилі і Буенос-Айрес. Гастон недавно відкрив ресторанів в Сан-Франциско і Мадриді. Він також опублікував ряд книг по перуанській кухні та є автором документального фільму.
Перуанка у традиційному одязі з тарілкою курячого бульйону
Страва-конкурсант
морепродукти
В інтерв’ю The Financial Times відомий шеф-повар Вірджіліо Мартінез (Virgilio Martinez) зазначив, що, незважаючи на стрімку глобалізацію, зокрема в гастрономічному плані, все ще досить рідко можна побачити перуанський ресторан, скажімо, в Лондоні.
Переможців World Travel Awards 2012 у категорії Гастрономічний туризм в країнах Південної Америки (South America’s Leading Culinary Destination) було вибрано за підсумками голосування споживачів з номінантів, яких визначили туристичні експерти.