Всі фото в статті традиційної української етнічної кухні Etnocook про вирощування розсади клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю

Огірки – незамінний овоч в традиційній українській кухні. Декілька кущів зробили на моємо балконі затишу приємну атмосферу та тішили око цвітінням і досить великими плодами
Загальновідомо, що лютий та березень є найкращими місяцями для вирощування розсади. Особливо уважно слід ставитися до вибору рослин, які будуть рости на балконі: тут слід враховувати їхній майбутній розмір, освітлення, температурні вимоги.
Я щороку вибираю різні рослини, але помідори та огірки – це щось, що мусить бути обов’язково. Особливого догляду, крім регулярного поливу та видалення зайвих пагонів, рослини зазвичай не потребують. З особистого досвіду найкращою порадою є вести найпростіший щоденник, де записувати що, куди і коли було посаджено.
Спочатку вибираємо насіння. На обмеженому просторі в контейнерах зазвичай вирощують квіти, зелень, деякі види овочів. Насіння пророщують в приміщенні, зберігаючи температурний режим. Спочатку слід уважно читати інструкцію по посіву, найкращий час для розсади, підготовку насіння – деяке потрібно попередньо підігрівати або замочувати, а інше – покласти в морозильну камеру (найпоширеніший приклад – цибулини тюльпанів).
Землю для розсади беруть пухку, найчастіше – підготовану торф’яну суміш. Контейнери слід попередньо ошпарити окропом та витерти насухо, щоб запобігти виникненню різноманітних захворювань у рослин. Частіше за все насіння одного виду висівають у досить місткі контейнери, а при розсадженні розділяють, роблячи необхідну відстань між ними, для розвитку кореневої системи. Деякі рослини пересаджують в окремі контейнери ще в приміщенні, коли з’являються перші справжні листочки. Інколи використовують одразу індивідуальні контейнери для кожної окремої насінинки.

В якості індивідуальних контейнерів можна використовувати шкаралупу перепелиних яєць, і навіть разом з нею висадити у відкритий ґрунт – стінки будуть прекрасним добривом
Засіявши насіння у ґрунт на відповідну глибину (зазвичай 1-2 см від верхньої межі землі), землю поливають, контейнер ставлять у тепле світле місце та накривають харчовою плівкою, поки не появляться перші листочки. Потім відкривають і регулярно здійснюють полив з розпилювача.
Рослини можна висаджувати у відкритий ґрунт, коли температура стійко тримається вище 15С. Перед пересадкою проводять певне “загартовування” – виносять контейнери з приміщення на декілька годин в найтепліші години дня. Поступово час перебування на свіжому повітрі збільшують.
Рання розсада дозволить насолоджуватися балконними насадженнями довше та швидше отримати плоди.

навіть маленький сад та город на балконі принесуть величезне задоволення від результатів своєї праці
Рецепт Сушені помідори в олії від традиційної етнічної кухні Etnocook
Дякую! Такий цікавий метод з перепелиними яйцями. А від шкаралуп є запах?
Шкаралупи слід дуже ретельно вимити, а потім обшпарити окропом і поливати землю акуратно, не проливаючи води поза шкаралупою – тоді запаху не буде, можна тримати в приміщенні
Дякую! Такий цікавий метод з перепелиними яйцями. А від шкаралуп є запах?
Шкаралупи слід дуже ретельно вимити, а потім обшпарити окропом і поливати землю акуратно, не проливаючи води поза шкаралупою – тоді запаху не буде, можна тримати в приміщенні