Всі фото клікабельні, а також можна легко і зручно роздрукувати статтю
Ягоди чорниці відомі своїми цілющими та поживними властивостями та широко заготовляються. При виборі чорниці слід подивитися на загальний стан ягід – достиглі кислувато-солодкі ягоди округлої форми повинні бути соковитими, не зів’ялими, темно-синього кольору, при надавленні з них витікає сік, який має стійкий червонувато-фіолетовий колір. Розмір диких ягід дещо менший, ніж в виведених, не більший дрібного гороху.
Збір ягід варто проводити подалі від транспортних магістралей, сильнозагазованих ділянок.
Підготовка ягід:
Зібрані вручну або “гребенем” ягоди сортують, відкидаючи неякісні, листя та хвостики. Після цього ретельно миють, дають стекти воді.
Чорниці, пересипані цукром:
Складники:
ягоди чорниці……………1 кг
цукор…………………..2 кг
Підготовлені Чорниці пересипаємо шарами цукру в банках (2 см ягід-2 см цукру і так до верху) або перетираємо з цукром в блендері чи пропускаємо через м’ясорубку , стерилізуємо, закатуємо і охолоджуємо. Можна також не стерилізувати, а просто закатати чи закрити покришками, але таке варення не можна зберігати більше пів року.
Компот з чорниць:
Складники:
ягоди чорниці…………..1 кг
цукор………………….600 гр
вода…………………..1 л.
Підготовлені чорниці насипаємо у банки, залишаючи 1/4 простору вільним для сиропу. З цукру і води заварюємо сироп, заливаємо банки,стерилізуємо, закатуємо і охолоджуємо.
Чорниці натуральні без цукру
Складники:
чорниці………………1 кг
вода…………………1 л
Підготовлені чорниці насипаємо у банки, залишаючи 1/4 простору вільним для води. Воду доводимо до кипіння, заливаємо банки,стерилізуємо, закатуємо і охолоджуємо.
Про збір і заготівлю чорниць у спільноті Etnocook в LJ:
http://etnocook.livejournal.com/12180.html
Про збір і заготівлю чорниць у спільноті Etnocook в LJ:
http://etnocook.livejournal.com/12180.html