Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт
Українські вареники (пироги) з тушкованою квашеною капустою, тісто – з цільнозернового борошна грубого помелу, рецепт від кулінарного сайту традиційної етнічної слов’янської кухні Etnocook
Складники: Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
Складники:
Для тіста:
борошно пшеничне цільнозернове грубого помелу……250 гр
борошно пшеничне вищого ґатунку…….250 гр.
вода………………1 скл.
олія рослинна……20-30 мл.
сіль…………………за смаком
цукор………………..дрібку, за смаком
Для начинки:
капуста квашена……………………..500 г
олія рослинна (соняшникова)……50 мл
цибуля ріпчаста……………..1 шт. середніх розмірів
зелень кропу………….за смаком
сіль, перець чорний мелений……..за смаком
Для варіння:
вода………..3 л.
сіль…………за смаком
лавровий листок………2 шт.
перець чорний горошком……2 шт.
перець чорний духмяний……2 шт.
Для поливки:
олія рослинна (соняшникова)……50 мл
зелень цибулі та кропу………..за смаком
за бажанням:
сметана………………..150 гр.
або
грибна підлива………….150 гр
Кількість порцій: 5
Час приготування: 1,5 год.
Складність:висока, потребує практики та навиків
Спосіб приготування:
1.
В теплій воді (1 скл) розчиняємо сіль та цукор (для тіста).
2.
Вливаємо воду з сіллю та цукром у посуд з борошном.
3.
Добре вимішуємо масу, при потребі підсипаючи ще борошно, поки тісто не стане еластичним та перестане липнути до рук.
4.
Тісто накрийте полотняною серветкою і дайте постояти ~15-20 хв.
5.
Для начинки цибулю дрібно нарізуємо і смажимо в гарячій олій до легкого підрум’янення.
6.
Додаємо квашену капусту, помиту у холодній воді, і тушкуємо на машенькому вогні ~15 хв, весь час перемішуючи.
7.
Тісто розкачуємо у видовжену заокруглену форму 1,5-2 см діаметром та нарізуємо на шматки 1-1,5 см ширини.
8.
Розминаємо руками відрізаний шматочок тіста у плястерок круглої форми товщиною 2 мм та накладаємо посередині маленькою ложкою начинку.
9.
Акуратно заліплюємо краї вареника у формі півмісяця.
10.
Воду для варіння доводять до кипіння, зменшують вогонь, додають сіль, перець, лаврові листки і невеликими порціями по 10-15 шт. варять вареники до готовності (через 5-6 хв. вони повинні виплисти на поверхню). Шумівкою викладають вареники у полумисок, додають олію, дрібнонарізану зелень та обережно вимішують.
11.
Подають українські вареники теплими, поливши при бажанні олією з дрібнонарізаною підсмаженою до золотистого кольору цибулею.
Смачного!
Примітки:
- Якщо тісто не дуже еластичне, тоді розкатати його в товстіший пласт і варити вареники на маленькому вогні на декілька хвилин довше, пильнуючи, щоб не розварилися
- Для поливки також можна використати підсмажену на рослинній олії до золотистого кольору цибулю
- Рецепт Грибної Підливи від Etnocook (https://etnocook.com.ua/hrybna-pidlyva/)