«Чи так.. чи не так, Уродив постернак. А петрушку Криши в юшку — Буде смак, буде смак..»
(Тарас Шевченко)
Стало на юшку, та не стало на петрушку
(Українські народні прислів’я та приказки)
Так звична та відома всім петрушка є надзвичайно корисною і широко застосовується у кулінарії, дієтології, медицині, косметології. У цій дворічній городній рослині, яку також вирощують на підвіконнях та балконах, міститься більше вітаміну С, ніж в еквівалентній кількості лимону. Також петрушка багата на мінеральні солі, ефірні олії, флавноїди.
Корінь петрушки містить нікотинову кислоту, вітаміни (зокрема, вітамін В6) ксилозу, мінеральні солі, слизисті сполуки, органічні кислоти, ефірні олії. Корінь для аромату додають у м’ясні або овочеві супи.
Зелені пагони петрушки багаті на вітаміни (особливо на вітаміни С, Е), залізо, каротин, фолієву кислоту і як приправа найбільше підходять для додавання у супи, бульйони, до овочевих, грибних та м’ясних страв, салатів. Ідеальний складник для масла з зеленню.
Цікаві факти про петрушку:
- добова норма петрушки не повинна перевищувати 200 гр
- петрушка відома як засіб для пониження кров’яного тиску; аніол й міристицин, які містяться в цій рослині, також виконують кровоочисну дію
- здавна петрушка використовулася в народній медицині як сечо-вітро- й потогінний засіб, при хворобах шлунково-кишкового тракту
- в корені петрушки виявлено форукумарин бергантен, який сприяє різномірній та красивій засмазі
- дослідження виявили, що фурокумарини також перспективні як протипухлинний засіб
- необхідно пам’ятати, що з огляду на сечогінний ефект рослина дратує паренхіму нирок, тому не можна його вживати при гострому гломерулонефриті і нирковій недостатності – може викликати загострення запальних захворювань нирок і сечовивідних шляхів.
- петрушка протипоказана при вагітності, тому що вона підвищує тонус матки
- петрушка містить солі щавлевої кислоти – оксалати, які при прийомі у великій кількості відкладаються в нирках у вигляді нерозчинних кристалів