Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
«Добрий борщик, та малий горщик»
З народного
Складники:
яловичина………….500 гр.
гриби (білі сушені)……10 гр
буряк…………….200 гр
буряковий квас [3]……..100 мл
капуста свіжа білокачанна…….200 гр
морква…………….100 гр.
цибуля ріпчаста…….75 гр
часник………..3-4 зубчики, за смаком
перець червоний гострий….за смаком
квасоля…………..50 гр.
вода…………….4 л.
сіль……………за смаком
цукор………….за смаком
сметана………..за смаком
зелень…………за смаком
перець чорний горошком…..5 шт
лавровий лист…………..2 шт.
Час приготування: 4 год. бульйон+1 год. приготування+1 год. настоювання
Кількість порцій: 10 (~300 гр 1 порція)
Спосіб приготування:
1.
Для борщу найкраще підійде жирне м’ясо з кістками, яке ми ретельно миємо, закладаємо в велику каструлю та заливаємо чотирьма літрами холодної води, доводимо на великому вогні до кипіння, вогонь зменшуємо до маленького і варимо ~2 години, весь час знімаючи шумовиння. М’ясо відділяємо від кісток, нарізуємо порційними шматочками і складаємо в окремий посуд, кістки варимо в бульйоні на маленькому вогні ще 2 години. В кінці варіння бульйону повинно бути 2-2,5 літри, тобто він вварюється вдвічі, проціджуємо його через марлю, кістки виймаємо.
Паралельно з приготуванням бульйону сушені гриби заливаємо холодною водою, щоб вода їх покривала, залишаємо на 2-3 години. Так само окремо замочуємо на 4 год. квасолю.
2.
Замочену квасолю промиваємо холодною водою і кладемо варити в бульйоні на ~1 год. Половинку цибулі зрізаним краєм підрум’янюємо на сухій сковороді і додаємо в бульйон, разом з лавровим листком та перцем горошком.
3.
Буряки миємо, чистимо, нарізуємо тонкими смужками і додаємо в бульйон через 15 хв. після закладання квасолі.
4.
Моркву ретельно миємо, чистимо, нарізуємо невеличкими шматочками і закладаємо через 5 хвилин після буряка або одночасно з ним.
5.
Через 15 хв. після закладання моркви додаємо відціджені та нарізані смужками гриби.
6.
Через 5 хв. після грибів додаємо нашатковану капусту та охолоджене нарізане м’ясо.
7.
Через 25 хв. після додавання капусти закладаємо дрібнонарізаний часник і трохи червоного перцю. Виймаємо цибулю та лавровий листок, солимо, перчимо, цукруємо за смаком.
8.
Насамкінець доливаємо буряковий квас, ретельно все вимішуємо. Каструлю з борщем щільно прикриваємо покришкою та ставимо в тепле місце настоятися на 1 годину. Подаємо з сметаною та зеленню. Смачного!
Примітки:
- дрібнонарізаний буряк можна перед додаванням в бульйон стушкувати окремо до готовності, додавши трохи олії, тоді закладати його слід за 10 хв. до кінця приготування
- червоний перець можна спочатку варіння кинути цілий стручок, а потім, коли він віддасть весь аромат, в кінці приготування, вийняти
- часник також можна потовкти з шматочком сала і додати в готовий борщ
- можна залишити настоюватися борщ на теплій плиті або зняти і закутати в покривало