- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Борщ

Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]

«Добрий борщик, та малий горщик»
З народного

борщ український в горщику [2]

борщ український в горщику

Складники:
яловичина………….500 гр.
гриби (білі сушені)……10 гр
буряк…………….200 гр
буряковий квас [3]……..100 мл
капуста свіжа білокачанна…….200 гр
морква…………….100 гр.
цибуля ріпчаста…….75 гр
часник………..3-4 зубчики, за смаком
перець червоний гострий….за смаком
квасоля…………..50 гр.
вода…………….4 л.
сіль……………за смаком
цукор………….за смаком
сметана………..за смаком
зелень…………за смаком
перець чорний горошком…..5 шт
лавровий лист…………..2 шт.

Час приготування: 4 год. бульйон+1 год. приготування+1 год. настоювання
Кількість порцій: 10 (~300 гр 1 порція)

Спосіб приготування:
1.

проціджуємо бульйон для борщу [4]

проціджуємо бульйон для борщу

Для борщу найкраще підійде жирне м’ясо з кістками, яке ми ретельно миємо, закладаємо в велику каструлю та заливаємо чотирьма літрами холодної води, доводимо на великому вогні до кипіння, вогонь зменшуємо до маленького і варимо ~2 години, весь час знімаючи шумовиння. М’ясо відділяємо від кісток, нарізуємо порційними шматочками і складаємо в окремий посуд, кістки варимо в бульйоні на маленькому вогні ще 2 години. В кінці варіння бульйону повинно бути 2-2,5 літри, тобто він вварюється вдвічі, проціджуємо його через марлю, кістки виймаємо.

Паралельно з приготуванням бульйону сушені гриби заливаємо холодною водою, щоб вода їх покривала, залишаємо на 2-3 години. Так само окремо замочуємо на 4 год. квасолю.


2.

додаємо квасолю [5]

додаємо квасолю

Замочену квасолю промиваємо холодною водою і кладемо варити в бульйоні на ~1 год. Половинку цибулі зрізаним краєм підрум’янюємо на сухій сковороді і додаємо в бульйон, разом з лавровим листком та перцем горошком.

3.

кладемо буряк [6]

кладемо буряк

Буряки миємо, чистимо, нарізуємо тонкими смужками і додаємо в бульйон через 15 хв. після закладання квасолі.

4.

дрібнонарізана морква для борщу [7]

дрібнонарізана морква для борщу

Моркву ретельно миємо, чистимо, нарізуємо невеличкими шматочками і закладаємо через 5 хвилин після буряка або одночасно з ним.

5.

гриби для борщу [8]

гриби для борщу

Через 15 хв. після закладання моркви додаємо відціджені та нарізані смужками гриби.

6.

додаємо капусту [9]

додаємо капусту

Через 5 хв. після грибів додаємо нашатковану капусту та охолоджене нарізане м’ясо.

7.

часник та червоний перець додаємо насамкінець [10]

часник та червоний перець додаємо насамкінець

Через 25 хв. після додавання капусти закладаємо дрібнонарізаний часник і трохи червоного перцю. Виймаємо цибулю та лавровий листок, солимо, перчимо, цукруємо за смаком.

8.

заливаємо буряковим квасом [11]

заливаємо буряковим квасом

Насамкінець доливаємо буряковий квас, ретельно все вимішуємо. Каструлю з борщем щільно прикриваємо покришкою та ставимо в тепле місце настоятися на 1 годину. Подаємо з сметаною та зеленню. Смачного!

Примітки: