Способи підготовки до зберігання готового варення:
Підготовка банок:
Банки ретельно миємо содою, стерилізуємо: обшпарюємо окропом, парою з носика чайника, варимо в окропі 3-5 хв. або ставимо в розігріту духовку 150 С на 5 хв. Окремо теплою водою з миючим засобом миємо кришки та резинові прокладки (якщо є)
І. Гаряче розливання.
Ставимо теплу підготовлену банку на дерев’яну підставку, наливаємо гаряче варення, одразу закручуємо\закатуємо\затягуємо спеціальну кришку, перекидаємо вверх дном і залишаємо до охолодження.
ІІ. Пастеризація.
Теплу підготовлену банку кладемо на дерев’яну підставку, наливаємо гаряче варення, накриваємо кришками, ставимо в посуд з теплою водою на середній вогонь, доводимо до не дуже бурхливого кипіння, дещо зменшуємо вогонь і пастеризуємо (варимо) банки 0,5 л.-10 хв., 1,0 л. – 15 хв. Після цього банки виймаємо на дерев’яну підставку, закручуємо\закатуємо і залишаємо до поступового охолодження в теплому місці (можна накрити ковдрою).
ІІІ. Зберігання під папером.
Підготовлені банки охолоджують. До варення під час варки додають на 10% більше цукру, ніж передбачено рецептом для інших способів зберігання. Готове варення охолоджують і розливають у банки, накривають папером та щільно обв’язують шпагатом (міцною ниткою з волокна, мотузкою).