- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Японський хліб

японська кулінарна книга [1]

японська кулінарна книга про випічку

Перед поїздкою в Країну Вранішнього Сонця питання про наявність чи відсутність там хлібу мене особливо не хвилювало. До того ж, якщо є борошно і духовка, то все можна спекти самостійно.

По свіжій пам’яті для порівняння скажу, що в Японії хлібо-булочні вироби не дуже схожі на звичний нам  традиційний хліб [2]. В місцевих супермаркетах у відділах з випічкою завжди був нарізаний скибками квадратної форми білий, солодкий з родзинками та чорний – шоколадний:). 

рисовий хліб

рисовий хліб

Звісно, у великих містах та крупних супермаркетах можна знайти спеціалізовані пекарні з магазинами, там вже хліб є різний, на всякий смак

хлібний магазин

хлібний магазин

 

А вся справа в тому, що хліб (яп.パン,читається “пан”, від португальсього “pão”) завезений до Японії португальцями, у ХVI ст. і не вважається традиційною стравою, хоча і постійно популяризується серед населення.

круасани на японській рекламі [3]

круасани на японській рекламі

В щоденному житті хліб вживається в японському стилі, як окремі, тепер уже суто японські страви: хліб з карі, хліб з якісоба, хліб з котлетою, солодкий хліб-диня

Хліб з карі (яп. カレーパン, читається “каре: пан”, англ. Curry bread) зазвичай має форму круглої булочки з соусом карі всередині.

булочки з карі

булочки з карі

Хліб з якісоба (яп.焼きそばパン, читається “якісоба пан” ) є дещо дивним для нас варіантом хот-догу з макаронами та імбирем.

Хліб з якісоба

Хліб з якісоба

Хліб з котлетою (яп.カツサンド, читається “кацусандо”)є бутербродом з свинною відбивною (“тонкацу”)

кацусандо

Хліб з котлетою “кацусандо”

Хліб-диня (яп. (ロンパン, читається “мерон пан”) є солодкою круглою булкою в формі дині підвиду Канталуп.

Хліб-диня (яп. (ロンパン, читається "мерон пан")

Хліб-диня (яп. (ロンパン, читається “мерон пан”)

 

З борошном все виявилося також не так просто. В супермаркетах зазвичай є біле пшеничне борошно вищої категорії, але (!) воно відрізняється за вмістом глютену  і буває трьох видів, в залежності від того, що ви зібралися готувати. Для обкачування продуктів і обсмажування є один вид, а для тортів – інший. Переважно на пачці все детально написано та намальовано для підказки )

японське борошно

японське борошно

І, наостанок, скажу, що під час поїздки я також купила кулінарну японську книгу, присвячену випіканню різноманітних булок та хліба, з детальними ілюстраціями та поясненнями. І відділ з кулінарними книжками справді був хороший, з великим вибором на різноманітну тематику. Окрім того, всі складники в магазинах присутні, з цим насправді проблем не було, ми навіть робили пампушки з чимось схожим на яблучне варення [4] ^.~

кулінарна книга японською мовою [5]

кулінарна книга японською мовою

рецепт булки японською [6]

рецепт булки японською

Ліля Тяжка для Etnocook

Японський хліб [7]

Тяжка Л.Б.Японський хліб [Електронний ресурс] :стаття для кулінарного порталу Етнокук. – Електрон. дан. – Режим доступу : https://etnocook.com.ua/yaponskyj-hlib/ – Японський хліб. Хліб в Японії