Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Складники:
борошно…………………….1,5 кг. (~10 склянок)
дріжджі……………………..100 гр. свіжих (300 гр. закваски [3] з хмелю або простої закваски [4])
молоко……………………….1 скл.+0,5 л.
цукор…………………………..1 ч.л. + 0,5 скл
яйця (жовтки)………………7-10 шт. (домашніх)
масло…………………………..200 гр.
родзинки (за смаком, 2-3 ст.л.)
ванільний цукор (10 гр.)
сіль (4 гр.)
Час приготування: 1 год. приготування і вимішування+ 4-5 год. на розстоювання+1 год. випікання
Кількість порцій: 6 шт.
Складність: висока, потребує практики та навиків
Приготування:
1. Вимішуємо дріжджі, 1 скл. молока і 1 ч.л. цукру, поки маса почне підніматися.
2. Беремо 2 скл. борошна і потрохи вливаємо вимішану масу з дріжджів і молока, це все розмішуємо дерев’яною ложкою в полив’яному посуді до консистенції рідкої каші. Далі додаємо решту молока (0,5 л.), ретельно розмішуємо до консистенції тіста на млинці.
3. Тісто у великій посудині накриваємо рушником (щоб мало простір для росту) ставимо в тепле місце на ~2 год., поки не стане пухким.
4. Розтираємо жовтки з 0,5 скл. цукру, додаємо дрібку солі та стоплене до рідкого масло.
5.
[8]
Додаємо розтерті жовтки в тісто, яке підросло, всипаємо 6-8 склянок борошна порціями, весь час вимішуємо тісто.
В процесі вимішування додаємо родзинки.
Тісто вимішувати, поки не почне відставати від рук
Ставимо тісто до 2 год. в тепле місце. Після того, як підросте, ще раз ретельно вимішуємо, щоб не було грудок.
Форму для паски вимащуємо олією та встеляємо провощеним папером. Наповнюємо підготовлені форми до 1/з, бо тісто буде рости під час випікання.
Поставити наповнені форми в тепле місце, щоб тісто піднялося практично до країв.
З тонко розкатаного тіста вирізати прикраси. Вимішати жовток з білком і змастити поверхню тіста в формах.
10.
[14]
Дати тісту ще постояти і після цього ставити в розігріту 180ºС духовку на ~1 год.
Окрім паски ми також приготували за анлогічним рецептом традиційний Великодній хліб відомий, як кулич, він же козунак [15] , він же цурекі. [16]
Паску випікав Олексій Тяжкий [18]
Читайте також статтю від українського кулінарного порталу традиційної етнічної кухні Etnocook: Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради [20]