Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Рецепт традиційної етнічної страви Український Маківник
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
Тісто:
борошно пшеничне в/г…………………. 500 г
закваска хмелева [3] або звичайна [4]………….3 ст.л. або дріжджі сухі…………….~1 ч.л. = 8 г (або згідно інструкції на дану кількість борошна)
молоко…………………..1 склянка (~200 г)
масло солодковершкове…………….. 100 г + 50 г для змащування пательні
цукор………………….. 100 г
яйце куряче ………………2 шт
сіль………………. 2-3 г
Начинка:
мак…………….. 250 г
вода……………….500 мл
цукор………………. 100 г
родзинки……………… 50 г
масло солодковершкове………………….. 20 г
мед…………………37 г (1 ст.л.)
Час приготування: 12 год. приготування тіста (на заквасці) або 3 год. на звичайних дріжджах + 2 год. приготування завиванця
Складність: середня
Спосіб приготування:
1.
Борошно просіюємо, додаємо закваску або дріжджі, тепле молоко, цукор і ставимо в тепле місце на 2 год, щоб підійшло. Додаємо яйця, масло (100 г, розтоплене), за смаком сіль, вимішуємо, формуємо еластичне тісто, яке ставимо в тепле місце ще на 1 год. (на сухих або пресованих дріжджах) або на 10 год., якщо тісто на домашній заквасці.
2.
Мак заливаємо у посуді окропом, щільно закриваємо і даємо настоятися ~ 20-30 хв.
3.
Воду зливаємо, мак перетираємо в макітрі з цукром до однорідної маси.
4.
Тісто ще раз ретельно обминаємо ділимо на 2 частини, розкачуємо у формі прямокутників або овалів товщиною ~ 1-1,5 см. Рівномірно викладаємо начинку, за бажанням додаємо родзинки, мед, масло. Згортаємо довші протилежні краї до середини.
5.
Вільні менші краї закручуємо, формуючи завиванець.
7.
Сформований завиванець змащуємо жовтком або міцною чайною заваркою , за бажанням посипаємо сухими маковими зернятами.
8.
Форму для запікання змащуємо маслом (50 г), викладаємо маківники, ставимо в розігріту 180 С піч на 40-45 хв.
Смачного ^.~
Примітки:
- тісто при розстоюванні слід накривати полотняною серветкою, щоб не підсихало
- кількість борошна може бути більшою, це залежить від його виду та якості
- молоко замінюється водою, а масло – рослинною олією в еквівалентній кількості
- мак можна замочити в гарячій воді або в молоці на ніч, подрібнюють його також на м’ясорубці, блендером або іншим механічним способом