Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Рецепт української традиційної сакральної страви Кутя від української етнічної кухні Etnocook [3]. Опис приготування здавна найважливішої та обов`язкової на святковому столі Куті до зимових свят (на Різдво) , разом з іншими дванадцятьма автентичними стравами, такими як узвар, пампушки [4], вареники з капустою [5], грибна підлива [6], пампухи з маком [7] та ін. Також Кутю готували на поминки (коливо). Покрокова інструкція з поясненням, корисними порадами та підказками від Етнокук
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
пшениця (зерно)………о.5 л (450 гр.)
вода…………………~ 1 л
мак…………………………200 гр.
мед……………………………..2-3 ст. л.
За бажанням:
горіхи волоські або лісові…………100 гр.
цукор………………………….200 гр.
родзинки……………………..100 гр.
Спосіб приготування:
1. Пшеницю провіяти, перебрати, замочити у великій кількості холодної води (~2 л) на 4-5 годин, можна на ніч.
2. Запарену пшеницю промити, залити свіжою водою (1:1) і варити після закипання на маленькому вогні під закритою покришкою приблизно 1,5 – 2 години, аж поки пшениця стане м’якою.
3. Мак запарити 1 склянкою окропу на 0, 5 год., потім воду злити, а мак (за бажанням розмішати з цукром) перетерти в макітрі (можна в м’ясорубці, кавомолці, кухонному комбайні, перетовкти в ступці і т.д – головне, щоб в кінці була однорідна білувата маса ).
4. Горіхи почистити, посікти на шматочки, злегка підсмажити на сковороді, весь час помішуючи.
5. Мед розбавити в одній склянці теплої кип’яченої води.
6. Розварену пшеницю відкинути на друшляк і дати стекти залишкам води.
7. В великий посуд кладемо пшеницю, мак, горіхи, родзинки, заливаємо це все розведеним медом та ретельно вимішуємо. За смаком додаємо більше меду, води.
Смачного ^.^
Примітки:
- пшеницю традиційно запарювали в печі
- Кутя є ритуальною традиційною сакральною стравою, яка готується тільки на Різдво та на поминки (Коливо)