Всі фото в статті традиційної української етнічної кухні Etnocook про вирощування розсади клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю [1]
Загальновідомо, що лютий та березень є найкращими місяцями для вирощування розсади. Особливо уважно слід ставитися до вибору рослин, які будуть рости на балконі: тут слід враховувати їхній майбутній розмір, освітлення, температурні вимоги.
Я щороку вибираю різні рослини, але помідори та огірки – це щось, що мусить бути обов’язково. Особливого догляду, крім регулярного поливу та видалення зайвих пагонів, рослини зазвичай не потребують. З особистого досвіду найкращою порадою є вести найпростіший щоденник, де записувати що, куди і коли було посаджено.
Спочатку вибираємо насіння. На обмеженому просторі в контейнерах зазвичай вирощують квіти, зелень, деякі види овочів. Насіння пророщують в приміщенні, зберігаючи температурний режим. Спочатку слід уважно читати інструкцію по посіву, найкращий час для розсади, підготовку насіння – деяке потрібно попередньо підігрівати або замочувати, а інше – покласти в морозильну камеру (найпоширеніший приклад – цибулини тюльпанів).
Землю для розсади беруть пухку, найчастіше – підготовану торф’яну суміш. Контейнери слід попередньо ошпарити окропом та витерти насухо, щоб запобігти виникненню різноманітних захворювань у рослин. Частіше за все насіння одного виду висівають у досить місткі контейнери, а при розсадженні розділяють, роблячи необхідну відстань між ними, для розвитку кореневої системи. Деякі рослини пересаджують в окремі контейнери ще в приміщенні, коли з’являються перші справжні листочки. Інколи використовують одразу індивідуальні контейнери для кожної окремої насінинки.
Засіявши насіння у ґрунт на відповідну глибину (зазвичай 1-2 см від верхньої межі землі), землю поливають, контейнер ставлять у тепле світле місце та накривають харчовою плівкою, поки не появляться перші листочки. Потім відкривають і регулярно здійснюють полив з розпилювача.
Рослини можна висаджувати у відкритий ґрунт, коли температура стійко тримається вище 15С. Перед пересадкою проводять певне “загартовування” – виносять контейнери з приміщення на декілька годин в найтепліші години дня. Поступово час перебування на свіжому повітрі збільшують.
Рання розсада дозволить насолоджуватися балконними насадженнями довше та швидше отримати плоди.
Рецепт Сушені помідори в олії [8] від традиційної етнічної кухні Etnocook