- Etnocook: сайт етнічної кухні - http://etnocook.com.ua -

Ліниві вареники/галушки з картоплею

Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]

галушки [2]

галушки

Рецепт надзвичайно смачних та ситних українських галушок з картоплі, борошна та сиру, відомих також як Ліниві вареники (палюшки) від кулінарного сайту традиційної етнічної кухні Etnocook

Складники:

Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)

Складники:

картопля…………….500 г
сир домашній з коров’ячого молока [3]………200 г
борошно пшеничне………..200 г
яйця курячі……………………2 шт
молоко коров’яче…………….100 мл
картопляний крохмаль……..1 ст.л
лавровий лист……………2 шт.
перець чорний горошком…………2 шт
сіль, перець чорний мелений…………..за смаком
зелень кропу [4], петрушки……………….за смаком
сметана (за бажанням)

для поливки (за бажанням):

масло………………………………..50 г
цибуля ріпчаста……………..50 г
в’ялене м’ясо………………………100 г

 

Час приготування: 1,5 год

Кількість порцій: 4

Складність: середня, вимагає навиків та досвіду приготування

 

Спосіб приготування:

1.

картопля варена перемнута [5]

картопля варена перемнута

Картоплю миємо, чистимо, варимо і ще теплою розминаємо товкачиком. Даємо вистигнути до кімнатної температури.

2.

сир домашній [6]

сир домашній

 

Підготовлюємо посуд, в якому будемо замішувати тісто, кладемо туди сир і розминаємо його.

3.

замішуємо тісто на галушки [7]

замішуємо тісто на галушки

До сиру додаємо картоплю, просіяне борошно, картопляний крохмаль, яйця і молоко, солимо та перчимо за смаком, ретельно все вимішуємо.

4.

тісто на галушки [8]

тісто на галушки

Замішане тісто накриваємо кришкою і даємо постояти 15 хв.

5.

вироблення галушок [9]

вироблення галушок

Розкачуємо тісто товщиною 1 см і нарізуємо галушки ~2*2 см.

6.

приготування поливки [10]

приготування поливки

Для приготування поливки на сковорідці розтоплюємо масло, додаємо нарізані шматочки м’яса, ретельно вимішуємо та знімаємо з вогню. Також за бажанням підсмажуємо до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю.

7.

варимо галушки [11]

варимо галушки

У каструлі 5 л доводимо до кипіння воду, додаємо сіль, лавровий лист і перець горошком. Варимо галушки малими порціями по 20 шт., весь час помішуючи,на маленькому вогні, 2 хв. після випливання на поверхню. Акуратно виймаємо галушки в окремий посуд і одразу додаємо грибну підливу [12], сметану або масло (можна замінити рослинною олією), дрібно нарізану зелень, за бажанням тоненько нарізане в’ялене або підкопчене м’ясо.

Українська страва Ліниві вареники (палюшки) є чудовим гарніром до Стручкової квасолі (лопатки) в сметані з шкварками [13] , Курячих сердець в сметанному соусі [14] , Квашеної капусти з білими грибами (тушкованої) [15] .

До готових галушок можна додати Рижики солені [16] , Сушені помідори в олії [17] , Козячий сир в олії [18]

Смачного!

готові галушки [19]

готові галушки

 

Примітки:

1. Багато залежить від сухості сиру і тому молоко при замішуванні тіста потрібно додавати невеликими порціями. Якщо сир досить мокрий, то, можливо, молока потрібно буде менше, а борошна навпаки, більше.

2. Можна приготувати галушки без картопляного крохмалю.

3. Пшеничне борошно за бажанням можна замінити іншим борошном, але дозування залежить від виду борошна і ступеня помелу.