Сушені (в’ялені) помідори в олії
Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Складники:
помідори……………….. 20 шт. середніх розмірів
олія рослинна (соняшникова,оливкова або інша)………..200мл
сіль морська……………..1 ч.л.
цукор……………………1/2 ч.л
перець гострий червоний висушений…..1 шт.
базилік сушений…………..1 ст.л.
перець чорний горошком…….8 шт.
лавровий листок………….1 шт.
Час приготування: ~6 год. сушіння помідор+15 хв. приготування+30 хв. пастеризація
Складність приготування: середня
Необхідний посуд: скляна банка 0,5 л, кришка
Спосіб приготування:
1.
Помідори ретельно миємо
2.
Помідори витираємо насухо, нарізуємо дольками, насіння можна вибрати або залишити, за бажанням.
3.
Є два найпопулярніші варіанти сушіння помідор: на відкритому повітрі і в духовці
– на відкритому повітрі цей процес забере декілька днів, залежно від погодних умов. Місце для сушіння повинно бути добре провітрюване, повітря тепле і сухе, овочі слід оберігати від комах та на ніч заносити в приміщення, щоб уникнути зволоження та сирості.
– в духовці помідори слід сушити при температурі 40С спочатку та 60-70С вкінці процесу. Овочі будуть готові через 6-8 год., залежно від типу духовки. Для прискорення сушіння дверцята духовки тримають злегка прочиненими.
Сушені помідори готові, коли шматочки овочів зморщені, але не висушені повністю, при натисканні м’які, проте сік не витікає, забарвлення мають темно-червоне.
4.
Скляну банку ретельно миємо, підготовлюємо [7], насухо витираємо. На дно кладемо лавровий листок, сушений базилік, сіль, червоний гострий перець, перець горошком, цукор
5.
Спеції в підготовленій банці заливаємо олією. Якщо планується довготривале зберігання помідорів, то олію краще взяти рафіновану, можна також її довести до кипіння та вихолодити до кімнатної температури. Олії наливаємо приблизно пів банки, потім при потребі доливаємо.
6.
Спеції ретельно вимішуємо з олією, найкраще взяти срібну або дерев’яну ложку.
7.
Засипаємо сушені помідори в банку з олією та спеціями
8.
Помідори насипаємо до верху банки, потів трамбуємо ложкою, щоб вони ромістилися якомога щільніше і рівень олії покривав їх на ~ 1-2 см.
9.
Підготовлені банки з помідорами пастеризуємо [7] 10-15 хв. та закатуємо або закручуємо. Після охолодження зберігаємо в холодильнику. Приготовані таким способом помідори можна зберігати 6 місяців до відкриття. Після відкриття найкраще спожити за 3 дні.
Примітки:
- сушені помідори в олії є чудовою самостійною стравою: закускою, підмогою, перекусом, доповненням до аперитиву. Також додаються до різноманітних страв, пасти, піцци, зітті, дуже добрі для салату з моцарелою
- до підготовки банок та технології зберігання слід підійти дуже відповідально, тому що при порушенні цих правил у продуктах можуть розвинутися бацили, відомі як Clostridium botulinum, які призводять до виникнення ботулізму. Саме тому не рекомендується додавання часнику, свіжих трав, а помідори повинні бути сушеними.
- висушені помідори також можна зберігати в морозильній камері в спеціальних пакетах