- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Сушені помідори в олії

Сушені (в’ялені) помідори в олії
Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]

помідори в олії [2]

помідори в олії

Складники:
помідори……………….. 20 шт. середніх розмірів
олія рослинна (соняшникова,оливкова або інша)………..200мл

сіль морська……………..1 ч.л.
цукор……………………1/2 ч.л
перець гострий червоний висушений…..1 шт.
базилік сушений…………..1 ст.л.
перець чорний горошком…….8 шт.
лавровий листок………….1 шт.

Час приготування: ~6 год. сушіння помідор+15 хв. приготування+30 хв. пастеризація
Складність приготування: середня

Необхідний посуд: скляна банка 0,5 л, кришка

Спосіб приготування:
1.

помідори помиті [3]

помідори помиті

Помідори ретельно миємо

2.

помідори шматочками [4]

помідори шматочками

Помідори витираємо насухо, нарізуємо дольками, насіння можна вибрати або залишити, за бажанням.

3.

висушені помідори [5]

висушені помідори

Є два найпопулярніші варіанти сушіння помідор: на відкритому повітрі і в духовці
– на відкритому повітрі цей процес забере декілька днів, залежно від погодних умов. Місце для сушіння повинно бути добре провітрюване, повітря тепле і сухе, овочі слід оберігати від комах та на ніч заносити в приміщення, щоб уникнути зволоження та сирості.

– в духовці помідори слід сушити при температурі 40С спочатку та 60-70С вкінці процесу. Овочі будуть готові через 6-8 год., залежно від типу духовки. Для прискорення сушіння дверцята духовки тримають злегка прочиненими.

Сушені помідори готові, коли шматочки овочів зморщені, але не висушені повністю, при натисканні м’які, проте сік не витікає, забарвлення мають темно-червоне.

4.

спеції для приготування сушених помідорів в олії [6]

спеції для приготування сушених помідорів в олії

Скляну банку ретельно миємо, підготовлюємо [7], насухо витираємо. На дно кладемо лавровий листок, сушений базилік, сіль, червоний гострий перець, перець горошком, цукор

5.

заливаємо спеції олією [8]

заливаємо спеції олією

Спеції в підготовленій банці заливаємо олією. Якщо планується довготривале зберігання помідорів, то олію краще взяти рафіновану, можна також її довести до кипіння та вихолодити до кімнатної температури. Олії наливаємо приблизно пів банки, потім при потребі доливаємо.

6.

вимішуємо спеції [9]

вимішуємо спеції

Спеції ретельно вимішуємо з олією, найкраще взяти срібну або дерев’яну ложку.

7.

додаємо помідори в олію [10]

додаємо помідори в олію

Засипаємо сушені помідори в банку з олією та спеціями

8.

трамбування сушених помідор в банці [11]

трамбування сушених помідор в банці

Помідори насипаємо до верху банки, потів трамбуємо ложкою, щоб вони ромістилися якомога щільніше і рівень олії покривав їх на ~ 1-2 см.

9.

сушені помідори в олії [12]

сушені помідори в олії

Підготовлені банки з помідорами пастеризуємо [7] 10-15 хв. та закатуємо або закручуємо. Після охолодження зберігаємо в холодильнику. Приготовані таким способом помідори можна зберігати 6 місяців до відкриття. Після відкриття найкраще спожити за 3 дні.

Примітки: