Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Українська народна закарпатська страва “Стручкова квасоля (лопатки) в сметані з шкварками” – стародавній рецепт від кулінарного сайту традиційної етнічної кухні Etnocook
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
Стручкова спаржева квасоля (лопатки)……………. 400 г
сметана…………………………..200 г
морква…………………………………………100 г
олія (соняшникова)……………………50 мл
цибуля………………………………2 шт. середніх розмірів
часник………………………………..3-4 зубчики, за смаком
зелень кропу…………………………за смаком
сіль…………..~4 г, за смаком
цукор………….~2 г, за смаком
Для приготування шкварок (за бажанням):
свиняче сало………………….100 г
Час приготування: 1 год.
Кількість порцій: 2
Спосіб приготування:
1.
Овочі ретельно миємо у холодній воді, чистимо. Цибулю дрібно нарізуємо, моркву натираємо на дрібній тертці, часник товчемо.
2.
Підготовані цибулю та моркву злегка підсмажуємо на олії в сковороді до легкого золотистого кольору.
3.
Додаємо вимиту та почищену від хвостиків квасолю, вимішуємо, щільно накриваємо і тушкуємо на маленькому вогні ~15 хв., до пом’якшення, час від часу помішуючи.
4.
Додаємо часник, сметану, зелень, а також сіль та цукор за смаком, вимішуємо, тушкуємо ще ~5 хв.
5.
Для приготування шкварків сало нарізуємо тоненькими плястерками розміром ~2Х2 см.
6.
На сухій сковорідці на маленькому вогні витоплюємо з сала жир, поки шкварки не будуть тоненькими та злегка хрусткими ніжно-золотистого кольору. Слід стежити ,щоб не пересушити
7.
Подають народну українську страву “Спаржева квасоля (лопатки) в сметані” гарячою, з шкварками та зеленню.
Смачного!
Примітки:
- молоду спаржеву квасолю можна одразу тушкувати, більш жорстку слід попередньо довести до кипіння у підсоленій воді і проварити 2-3 хв.
- за відсутністю інших варіантів беруть консервовану спаржеву квасолю
- моркву, цибулю та часник можна однаково подрібнити, нарізавши на дрібні шматочки
- для шкварок підійде свиняче та гусяче сало
- для густини соусу до нього додають ложку підсмаженого борошна