Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю [1]
Холодними днями вогкої японської осені найкращий спосіб швидко зігрітися – скуштувати набемоно (яп. 鍋物)- приготована в горщику їжа, яка одразу під час приготування в процесі ж і з’їдається. Однією з таких страв є шябу-шябу (яп. しゃぶしゃぶ) , яка отримала свою назву за специфічне шипіння, яке видають овочі та м’ясо під час опускання в гарячу воду.
Для приготування шябу-шябу на стіл кладуть переносну газову або електричну плиту з чавунною каструлю тецунабе (яп. 鉄鍋), біля якої найкраще гуртом зігрітися, бо вона віддає тепло в навколишнє середовище. Також розкладають начиння для приготування соусів, посуд, нарізані овочі, гриби, тофу та сире м’ясо. Окремо подають воду та чай.
Поки чекаємо, коли закипить вода, власноручно натираємо кунжутне насіння для соусу в спеціальній маленькій макітрі. Для шябу-шябу використовують два соуси: кунжутний (в основі, відповідно, кунжут) і понзу (в основі соєвий соус).
Взагалі шябу-шябу стало популярним не так давно, назва запатентована в середині ХХ ст. Хоча насправді страва дуже відповідає загальному духові Японії. Дуже поширені ресторани цієї “однієї страви” [6] в великих містах, часто її готують в закладах харчування в крупних готелях та рекреаційних центрах.
Ми куштували шябу-шябу в Нарі, в ресторані готелю Nara Washington Hotel Plaza, який оформлений в західному стилі [8], проте обслуговування було на найкращому рівні, в принципі, як воно й має бути в японському розумінні. Я б сюди з радістю навідалась ще й не раз.
Спочатку в окріп кладуть нарізані овочі: капусту, різні види цибулі, зелень, гриби та тофу. Їх перемішують спеціальними черпаками з бамбуковими ручками та паличками.
В бульйон занурюють затиснені в паличках тонко нарізані плястерки м’яса, які після декількох хвилин виймають і, занурюючи в соуси, їдять разом з овочами.
Якщо готують вдома, то в залишки бульйону можна додавати рис, макарони або зробити з нього соус каррі.
Шябу-шябу варто скуштувати, навіть приготувати самостійно – це просто і надзвичайно корисно.
Ліля Тяжка для Etnocook