Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Рецепт приготування стародавньої сакральної української обрядової страви Кутя, яка є головною з 12 страв на Святвечір – покроковий опис з поясненням, фото приготування та корисними порадами від української традиційної етнічної кухні Etnocook
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
пшениця (зерна)…………..500 г
вода………………3 л + 200 мл. для замочування маку+ вода для миття пшениці+150 мл. для розведення меду
мак………150 г
мед……………..50 г
волоські горіхи (ядро)…………………..100 г
цукор……………….~100 г., за смаком
родзинки………………~80 г., за смаком
сіль……………………~4 г., за смаком
[3]
Час приготування: 12 год. для замочування + 1 год. приготування
Кількість порцій: ~ 5
Складність: середня
Інструменти та кухонний інвентар: керамічний горщик для замочування та варіння, кухонна дошка, дерев’яна ложка, дерев’яна лопатка, макітра, макогін, глибокий посуд, плита
Спосіб приготування:
1. Приготування пшениці
Пшеницю провіюємо, ретельно миємо в холодній воді три рази, заливаємо 1 л. джерельної або відфільтрованої води і ставимо на 12 год. (на ніч) відстоятися. Воду зливаємо, заливаємо 2 л. свіжої джерельної або відфільтрованої води, додаємо за смаком сіль і 1 ч.л. цукру, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму та варимо під закритою покришкою, поки зерна стануть м’якими (~30-40 хв.). При потребі доливаємо теплої води, якщо сильно википає. Після приготування зайву воду зливаємо, а готову пшеницю кладемо у глибокий посуд, в якому готуватиметься кутя.
2. Заливаємо мак водою
Заливаємо мак у глибокому посуді холодної водою на 1 год. або одночасно з пшеницею на 12 год. (на ніч)
3. Розтираємо мак
Воду з маку зливаємо та проціджуємо через марлю. Макові зерна розтираємо з цукром в макітрі до стану однорідної білуватої маси.
4. Додаємо родзинки
5. Додаємо горіхи та мак
Горіхи дрібно нарізуємо, вимішуємо з маком, додаємо до інших інгредієнтів куті від традиційної етнічної кухні Etnocook
6. Додаємо мед
У склянці (150 мл.) теплої води (~40C) розводимо мед до повного розчинення та доливаємо до інших складників куті. Ретельно вимішуємо.
7. Готова українська страва кутя за рецептом від Etnocook