Вареники з гречано-пшеничного тіста з сиром та картоплею
Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]
Українські вареники (пироги) з свіжим сиром та овочами, тісто – з суміші гречаного та пшеничного видів борошна, рецепт від кулінарного сайту традиційної етнічної слов’янської кухні Етнокук (Etnocook)
Складники:
Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)
Для тіста:
борошно гречане………250 гр
борошно пшеничне……..250 гр.
молоко………………1 скл.
масло солодковершкове……20-30 гр.
яйце куряче………….1 шт.
сіль…………………за смаком
цукор………………..дрібку, за смаком
Для начинки:
сир свіжий (домашній з коров’ячого молока) …………400 гр.
картопля варена…………….300 гр.
зелень кропу………….за смаком
яйце куряче…………1 шт.
сіль, перець чорний мелений……..за смаком
Для варіння:
вода………..3 л.
сіль…………за смаком
лавровий листок………2 шт.
перець чорний горошком……2 шт.
перець чорний духмяний……2 шт.
Для поливки:
масло солодковершкове……100 гр
зелень цибулі та кропу………..за смаком
за бажанням:
сметана………………..150 гр.
або
грибна підлива………….150 гр
Кількість порцій: 5
Час приготування: 1,5 год.
Складність:висока, потребує практики та навиків
Спосіб приготування:
1.
Для начинки розімнути сир та варену картоплю, додати яйце, дрібнонарізану зелень, посолити, поперчити за смаком і ретельно вимішати.
2.
У тепле молоко додати сіль і цукор, вимішати до повного розчинення.
Просіяти обидва види борошна, додати молоко, яйця, топлене масло, посолити і замісити еластичне тісто. Поставити його на пів години розстоятися, накривши полотниною (серветкою).
Розкачати тісто в тонкий пласт 1,5-2 мм, склянкою робити круглі форми, на середину ставити начинку невеликою ложечкою і заліплювати краї, вареники мають форму півмісяця.
3.
Воду доводять до кипіння, зменшують вогонь, додають сіль, перець, лаврові листки і невеликими порціями по 10-15 шт. варять вареники до готовності (через 5-6 хв. вони повинні виплисти на поверхню). Шумівкою викладають вареники у полумисок, додають масло, дрібнонарізану зелень та обережно вимішують.
Споживають теплими, окремо подають сметану або грибну підливу [6]
Смачного!
Примітки:
- Якщо тісто не дуже еластичне, тоді розкатати його в товстіший пласт і варити вареники на маленькому вогні на декілька хвилин довше, пильнуючи, щоб не розварилися
- До начинки за смаком можна добавити варене куряче м’ясо (50 гр.) та підсмажену на олії до золотистого кольору цибулю (50 гр.)
- Для поливки також можна використати підсмажену на рослинній олії до золотистого кольору цибулю
- Рецепт Грибної Підливи [6] від Etnocook (https://etnocook.com.ua/hrybna-pidlyva/)