Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецеп [1]т [1]
Складники:
борошно житнє обдирне……………………200 гр.
борошно гречане…………………………….200 гр.
борошно пшеничне в\г…………………….200 гр.
закваска [3]……………………………………….~80 гр.
масло……………………………………………50 гр.
молоко………………………………………….100 мл.
яйце куряче…………………………………..1 шт.
сіль, цукор ………………..за смаком
Кількість порцій: одна паляниця
Час приготування: 1 год.+1 доба для розстоювання
Спосіб приготування:
1.
Просіюємо борошна всіх видів в один посуд з закваскою.
2.
Додаємо яйця, топлене масло (25 гр.) сіль і цукор та вимішуємо, доливаючи потрохи тепле молоко, якщо потрібно.
3.
Замішуємо тісто.
4.
Тісто кладемо в посуд, накриваємо кришкою, можна накрити ще ковдрою, ставимо у тепле темне місце на ~10-12 год. Потім виймаємо наше тісто, добре обминаємо, формуємо круглу паляницю, ставимо у змащену жиром форму, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на ~10-12 год. Після цього випікаємо в нагрітій 200С духовці 35-45. хв.
Смачного!
Примітки:
- дуже багато залежить від якості і стану борошна, тому молоко ллється дуже потрохи, за потреби, якщо тісто буде зовсім сухим, і навпаки – якщо тісто дуже рідке, тоді потрібно додати ще трохи борошна.
- як приготувати домашню закваску – Рецепт приготування найпростішої закваски (розчини) [3]для хліба від Etnocook.
- при замішуванні і обминанні тіста його потрібно довго, по 15-20 хв. розминати, тоді паляниця вийде пухкою.
- варто частіше пекти хліб і щоразу вдосконалюватися в кулінарному мистецтві. Також слід пам’ятати, що якщо хліб тріснув при випіканні, значить, недокис, а якщо виріс і запав зверху – перекис.
- готовність спеченого хліба перевіряється зубочисткою: потрібно легенько проколоти поверхню і засунути в хліб зубочистку, якщо вона легко вийде назад – хліб готовий.