- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Зозулинець

Зозулинець (лат. Orchis) — рід рослин родини Зозулинцевих (Orchidaceae). Занесений до Червоної книги України. [3] В лікувальних цілях використовуються власне бульби цієї рослини, а також листя та насіння.[2]

зозулинець в природі [1]

зозулинець в природі

Пальчатокоріннник Фукса, також знаний як зозулинець Фукса, Dactylorhiza fuchsii, Orchis fuchsii – багаторічна трав’яниста рослина родини зозулинцевих (орхідних), характеризується специфічними 2-4 лопатевими стиснутими бульбами[1], схожими на руку. Рідкісна рослина, частіше за все трапляється на Закарпатті, в Карпатах, на Прикарпатті, росте по чагарниках, у листяних лісах, га галявинах.

бульби зозулинця [2]

бульби зозулинця

Листки зверху темно-зелені, з фіолетово-брунатними плямами, зісподу одноколірні, сизувато-зелені, нижні обернено-яйцевидні або довгасті, тупі; два наступні – вдовженоланцетні, тупувато-загострені, верхні – вузьколінійно-ланцетні, загострені, приквітковидні.[1]

Квітки двостатеві, неправильні, рожевувато-лілово-фіолетові, зібрані в густий циліндричний колос. Плід-коробочка. Цвіте протягом чарвня-липня [1]

квіти зозулинця [3]

квіти зозулинця

Для обробки коренів і отримання кінцевої сировини під назвою “бульби салеп”, які далі використовуються з лікувальною метою, використовують молоді бульби, які ретельно миють щіткою, занурюють на декілька хвилин в окріп і далі висушують при температурі 50 С. Співвідношення сирої сировини до сухої 10:1, термін придатності шість років.[1]

Хімічний склад: 50 % слиз, 27% крохмаль, декстрин, пентозани, тощо.

Використання:

Застосування:

Застосовують у вигляді слизу перорально і в клізмах

Для приготування Слизу (Mucilago Salepi) – 2 г порошку салепу ошпарюють 200 мл окропу, збовтують 10-15 хв. і приймають по 1чайній або десертній ложці 2-3 рази на день. Приготований слиз зберігають у холодильнику.[1]

При катарі сечового міхура і товстих кишок порошок бульб розводять у холодній воді у співвідношенні 1:10, після цього доливають 90 частин киплячої води або ж молока і збовтують до одержання густої, однорідної маси.

Примітка: Щоб перевірити, чи доброякісний порошок салепу ви купили, треба 1 його частину взяти на 100 частин води й закип’ятити: повинен утворитися густуватий і майже безкольоровий слиз; якщо до слизу, після того як він вичахне, додати кілька крапель йоду й він посиніє, то це означає, що його виготовлено добре.[2]

Порошок салепу отримують з перемелених або розтовчених товкачем сухих бульб. І ще слід пам’ятати про обережне самостійне вживання та самолікування, не варто перевищувати дозування та варто порадитися з лікарем перед застосуванням.

Ліля Тяжка для Etnocook

Використані джерела:

1. Лікарські рослини:Енциклопедичний довідник/Л-56 Відп.ред. А.М.Гродзінський. – К.:Голов.ред.УРЕ,1990. – 544 с.:іл.С.255, 319

2. Зозулинець чоловічий [4]

3. Зозулинець. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. [5]

4. Ятришник, зозулинець (Salep tuber) [6]

5. Із зозулинцю – кисіль до посту [7]