- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Зберігання готового варення

Способи підготовки до зберігання готового варення:

Підготовка банок:

[1]

Банки ретельно миємо содою, стерилізуємо: обшпарюємо окропом, парою з носика чайника, варимо в окропі 3-5 хв. або ставимо в розігріту духовку 150 С на 5 хв. Окремо теплою водою з миючим засобом миємо кришки та резинові прокладки (якщо є)

І. Гаряче розливання.

перевернуті банки з варенням [2]
перевернуті банки з варенням

Ставимо теплу підготовлену банку на дерев’яну підставку, наливаємо гаряче варення, одразу закручуємо\закатуємо\затягуємо спеціальну кришку, перекидаємо вверх дном і залишаємо до охолодження.

ІІ. Пастеризація.

пастеризація в каструлі з спеціальною підставкою [3]
пастеризація в каструлі з спеціальною підставкою

Теплу підготовлену банку кладемо на дерев’яну підставку, наливаємо гаряче варення, накриваємо кришками, ставимо в посуд з теплою водою на середній вогонь, доводимо до не дуже бурхливого кипіння, дещо зменшуємо вогонь і пастеризуємо (варимо) банки 0,5 л.-10 хв., 1,0 л. – 15 хв. Після цього банки виймаємо на дерев’яну підставку, закручуємо\закатуємо  і залишаємо до поступового охолодження в теплому місці (можна накрити ковдрою).

ІІІ. Зберігання під папером.

банки, накриті папером [4]
банки, накриті папером

Підготовлені банки охолоджують. До варення під час варки додають на 10% більше цукру, ніж передбачено рецептом для інших способів зберігання. Готове варення охолоджують і розливають у банки, накривають папером та щільно обв’язують шпагатом (міцною ниткою з волокна, мотузкою).