- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Закваска з хмелю

Хмелева закваска [1]

Хмелева закваска

Складники:
шишки хмелю………..3 ст.л.
вода……………..1/2 л.
мед………………1 ст.л.

борошно пшеничне цільнозернове……~1 скл.

Спосіб приготування:
1.

заливаємо хміль водою [2]

заливаємо хміль водою

У керамічну або емальовану каструлю насипаємо хміль та заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння та варимо на маленькому вогні 1 годину.

2.

хмелевий відвар [3]

хмелевий відвар

Зняти з вогню та дати настоятися ще 1 годину, процідити через марлю та залишити в каструлі чистий відвар без шишок. Охолодити до 40 С, щоб був лишень трохи теплий.

3.

додаємо мед [4]

додаємо мед

Додаємо столову ложку меду та ретельно вимішуємо.

4.

додаємо борошно до хмелевої закваски [5]

додаємо борошно до хмелевої закваски

Додаємо до відвару з медом борошно і вимішуємо, ставимо в тепле місце (30-40С, можна вкутати високий посуд додатково ковдрою) на ~ 10-12 годин, закваска повинна вирости вдвічі. Готову закваску можна одразу використовувати з розрахунку 2 ст.л. на 1 кг. борошна або зберігати в холодильнику терміном до одного тижня.

Примітки: