Хмелева закваска

Хмелева закваска

Складники:
шишки хмелю………..3 ст.л.
вода……………..1/2 л.
мед………………1 ст.л.

борошно пшеничне цільнозернове……~1 скл.

Спосіб приготування:
1.

заливаємо хміль водою

заливаємо хміль водою

У керамічну або емальовану каструлю насипаємо хміль та заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння та варимо на маленькому вогні 1 годину.

2.

хмелевий відвар

хмелевий відвар

Зняти з вогню та дати настоятися ще 1 годину, процідити через марлю та залишити в каструлі чистий відвар без шишок. Охолодити до 40 С, щоб був лишень трохи теплий.

3.

додаємо мед

додаємо мед

Додаємо столову ложку меду та ретельно вимішуємо.

4.

додаємо борошно до хмелевої закваски

додаємо борошно до хмелевої закваски

Додаємо до відвару з медом борошно і вимішуємо, ставимо в тепле місце (30-40С, можна вкутати високий посуд додатково ковдрою) на ~ 10-12 годин, закваска повинна вирости вдвічі. Готову закваску можна одразу використовувати з розрахунку 2 ст.л. на 1 кг. борошна або зберігати в холодильнику терміном до одного тижня.

Примітки:

  • при варінні хміль має дуже специфічний часниковий аромат, також по-особливому пахне закваска, але тісто не має неприємного запаху
  • в теплу пору року закваска може рости швидше, а в холодну пору – довше. До того ж натуральні закваски зазвичай примхливі і варто спостерігати за ними, щоб не перетримати, не нагріти забагато і не охолодити
  • якщо закваску тримали в холодильнику, то перед використанням до неї слід додати трохи меду, борошна, вимішати і поставити на годину-дві в тепле місце
  • мед можна замінити цукром, за бажанням посолити

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>