кайтен суші бар

кайтен суші бар

В попередніх статтях була дана загальна характеристика японських ресторанів та огляд їхніх інтер’єрів. Окрім культу харчування населення країни Вранішнього Сонця має ще одну особливість — відсутність звички їсти “на ходу”: ніякого перекушування на вулиці, в транспорті чи на лавочці в громадському місці. Вживати їжу, стоячи біля кіоску, можна лишень в китайському кварталі, а їх декілька на всю країну і туди інколи приїжджають подивуватися з такого “китайського стилю” .

Китайський квартал в Йокогамі

Вхід в Китайський квартал в Йокогамі

на вулиці Китайського кварталу в Йокогамі

на вулиці Китайського кварталу в Йокогамі

Японці особливо люблять свіжу їжу, і робоче населення дуже часто віддає перевагу ресторанам “однієї страви”, куди, зазвичай, немає попереднього обов’язкового запису і які можуть завжди швидко забезпечити обід найкращої якості. Звісно, меню таких закладів харчування не особливо насичене: окрім головної страви, зазвичай, можна замовити воду, рис (часто добавка безплатна — їж і пий “скільки влізе”), місо-суп, зелений чай.

Сьогодні я розкажу коротко про свої улюблені типи ресторанів, а про всі решта — в другій частині ^.~

суші-ресторан

суші-ресторан

Суші ( sushi, яп.すし) ресторани або суші-я (суші-заклади) пропонують своїм відвідувачам спробувати різні типи  суші, сашімі (тонконарізані скибочки сирої риби та м’яса), морепродукти. Також можна замовити рис, місо-суп та різноманітні напої. Відвідувачі сидять за барною стійкою або за столиками в залі, які оформлені в західному, японському або в змішаних стилях.

кайтен-суші

суші-конвеєр

Кайтен-суші (Kaiten-zushi) — це менш дорогі заклади, де страви суші представлені для клієнтів на конвеєрній стрічці. Можна вільно вибрати різнокольорові тарілки з шматочками суші (зазвичай по дві штуки) з рухомої стрічки або замовити відсутні зараз, але присутні в меню, страви, у майстра, який знаходиться в центрі конвеєра. Ціна порції залежить від кольору посуду і потім підраховується загальна кількість тарілок. Вода, зелений чай, соєвий соус, васабі, маринований імбир, палички знаходяться окремо на кожному місці відвідувача.

ціна порції залежить від кольору тарілки

ціна порції залежить від кольору тарілки

шябу-шябу ресторан

шябу-шябу ресторан

Шябу-шябу ресторани (Shyabu-shyabu,しゃぶしゃぶ) — зазвичай заклади такого типу можна знайти в дорогих готелях європейського типу в великих містах. Ми відвідали один з них в Нарі. На столі перед нами поставили переносну плитку і на неї каструлю з водою. Також окремо на стіл ставлять тонко нарізане сире м’ясо, морепродукти, овочі, гриби і тофу. Після закипання занурюють в посудину всі складники, а потім рухають в окропі м’ясом, затисненим у паличках — від специфічного шипіння та цього руху і пішла назва страви. Всі складники з’їдають, витягуючи по черзі з води, занурюючи їх в соєвий соус та перемелене кунжутне насіння.

темпура ресторан

темпура ресторан

Темпура (Tempura, 天ぷら) ресторани — спеціалізуються на страві “темпура” – приготовані в фритюрі морепродукти (я бачила запечене морське створіння з багатьма лапами, це була якась морська блоха) і овочі в спеціальному тісті для темпури. Дуже популярні заклади харчування, від вуличних забігайлівок до п’ятизіркових ресторанів, а цей простий та вишуканий кулінарний шедевр, який привезли в Японію португальці, відомий до тепер як в самій країні, так і за її межами.  Також є ресторани, відомі як тендон-заклади: дещо дешевші, тут готують темпуру з рисом. Також дуже смачно.

унаґі

унаґі

Унаґі-заклади (Unagi) — ресторани, в яких готують прісноводного вугра на грилі подають з рисом та спеціями. Надзвичайно ніжна та поживна страва.

Це коротко про місця, які слід відвідати обов’язково всім гурманам і після відвідування яких я залишилася абсолютно задоволена, трохи, правда, здивована розмірами порцій — дуже великі, жителі країни Вранішнього Сонця вміють і люблять смачно поїсти.

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>