великодній хліб

Все частіше люди почали задумуватися над якістю та корисністю продуктів харчування, які вони споживають. Особливо це стосується хліба, який зазвичай присутній на нашому столі щодня.

Дуже часто хочеться спекти щось власноруч, але вагаєшся – ніби і купити є можливість, ніби і немає потреби, бо багато не з’їсться, а для малої кількості й не хочеться починати довгу процедуру та витрачати час. Але повірте:

Випеченими власноручно хлібом, булками, пасками ви будете пишатися і відчуєте особливе задоволення від реалізації свого творчого потенціалу, адже кулінарія – це одне з найдоступніших кожному мистецтво

З усіх рецептів, інструкцій та порад на моїх сайтах традиційної етнічної кухні Etnocook.com та Etnocook.com.ua найбільше запитань виникає саме до випікання тіста на розчині, а саме з застосуванням власноручно зроблених заквасок.  Особливо багато приходить листів щодо випікання здоби та рецепту  Великоднього хліба (паски).

“Паска – (з малої літери) паска — солодкий здобний високий хліб циліндричної форми, що випікається до Великодня; символізує вічність людського життя, бо «без хліба — нема обіда», як каже народна муд­рість; цей обрядовий хліб освячує­ться на Великдень; разом із ним освячуються інші продукти харчу­вання — крашанки, писанки, ков­баса, хрін; все це дійство є відго­моном дохристиянських жертвоприношень,” – Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник

великодній хліб

Деякі читачі вагаються, чи братися за цей довгий процес, бо раніше нічого не робили подібного, хоча і в рецепті найпростішої закваски, і хмелевої, все описано до найменших дрібниць. Інші кажуть, що бояться, що не вийде, бо ніколи не печуть і не мають схожого досвіду. Є й такі, в яких виріб осів або тріснув. Так от, що я повинна всім сказати:

Виготовлення хлібобулочних виробів на заквасці потребує практики

Занотуйте. Очевидно, що це перше, що слід писати в рецепті. Можна дати всі необхідні настанови, детальний опис, покрокове фото приготування хліба, зокрема і Великоднього, вказати температурні  режими, і в примітках написати особливості та маленькі таємниці – без багаторазового власноручного приготування виріб може і вийде у випадку строго дотримування інструкцій та вибору якісних продуктів. Проте після декількох разів орієнтуватися у процесі буде легше та швидше. Крім того, знатимете особливості свого кухонного начиння та техніки.

виліплюємо булки

виліплюємо булки

Варто перші рази по можливості працювати над випіканням хлібних виробів з спеціалістом. Окрім кулінарних закладів навчання існують безліч спеціалізованих курсів, тренінгів на дану тематику. Якщо немає можливості практикуватися з професіоналом вживу, слід спробувати скайп-конференцію. Також не зайвим буде добре ознайомитися з літераторую та відео про технологію вироблення хлібобулочних виробів.

заливаємо хміль водою

заливаємо хміль водою

Для початку спечіть щось для себе та ближніх, спробуйте. Нехай це буде маленька форма булок на хмелевій заквасці або просто хліб. Подивіться, де і як краще сходить закваска, знайдіть місце її зберігання, спробуйте оживити зрілу закваску та уважно спостерігайте за нею. Дайте собі час, відведіть на це декілька днів і не робіть одразу святковим проектом.

Ознайомлюйтесь з новим для вас процесом випікання корисного домашнього  хліба крок за кроком, ведіть записи спостережень, запам’ятовуйте всі особливості процесу

Якщо насправді ніколи не готували і не готові одразу використовувати закваску – візьміть магазинні дріжджі, не страждайте зайвим фанатизмом. Практично у всіх рецептах вказана їхня еквівалентна кількість, вони більш швидкодіючі та не вимагають дуже особливих температурних умов зберігання. І так потрохи знайомтеся з роботою з тістом та пробуйте робити більш корисні вироби на домашніх заквасках.

ставимо закваску в тепле місце

ставимо закваску в тепле місце

Пам’ятайте – хліб власноручно пекли багато століть назад і у вас усе вийде. Результати в жодній галузі не появляються самі по собі – вони виникають після регулярно докладених зусиль. Красивий хліб зроблений своїми руками – це лишень питання досвіду та практики, пробуйте творити його з любов’ю, вкладаючи частинку своєї душі, свою працю – і все буде на найвищому рівні.

Ліля Тяжка для Etnocook

Читайте також статтю  Хліб: традиції приготування в давнину

Перевірені рецепти хлібобулочних виробів від традиційної етнічної кухні Етнокук:

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>