- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Великодня Паска

Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт [1]

[2]

Складники:

борошно…………………….1,5 кг. (~10 склянок)

дріжджі……………………..100 гр. свіжих (300 гр. закваски [3] з хмелю або простої закваски [4])

молоко……………………….1 скл.+0,5 л.

цукор…………………………..1 ч.л. + 0,5 скл

яйця (жовтки)………………7-10 шт. (домашніх)

масло…………………………..200 гр.

родзинки (за смаком, 2-3 ст.л.)

ванільний цукор (10 гр.)

сіль (4 гр.)

Час приготування: 1 год. приготування і вимішування+ 4-5 год. на розстоювання+1 год. випікання

Кількість порцій: 6 шт.

Складність: висока, потребує практики та навиків

Приготування:

1. Вимішуємо дріжджі, 1 скл. молока і 1 ч.л. цукру, поки маса почне підніматися.

2. Беремо 2 скл. борошна і потрохи вливаємо вимішану масу з дріжджів і молока, це все розмішуємо дерев’яною ложкою в полив’яному посуді до консистенції рідкої каші. Далі додаємо решту молока (0,5 л.), ретельно розмішуємо до консистенції тіста на млинці.

[5]

3. Тісто у великій посудині накриваємо рушником (щоб мало простір для росту) ставимо в тепле місце на ~2 год., поки не стане пухким.

[6]

4. Розтираємо жовтки з 0,5 скл. цукру, додаємо дрібку солі та стоплене до рідкого масло.

[7]

5.
тісто-на-паску,-додаємо-жовтки [8]
Додаємо розтерті жовтки в тісто, яке підросло, всипаємо 6-8 склянок борошна порціями, весь час вимішуємо тісто.

тісто-на-паску-додаємо-родзинки [9]

В процесі вимішування додаємо родзинки.

Тісто вимішувати, поки не почне відставати від рук

6.
тісто-на-паску-підросло [10]

Ставимо тісто до 2 год. в тепле місце. Після того, як підросте, ще раз ретельно вимішуємо, щоб не було грудок.

7.
dough-for-paska-in-form-en [11]

Форму для паски вимащуємо олією та встеляємо провощеним папером. Наповнюємо підготовлені форми до 1/з, бо тісто буде рости під час випікання.

8.
тісто-на-паску-у-формах [12]

Поставити наповнені форми в тепле місце, щоб тісто піднялося практично до країв.

9.
тісто-на-паску-прикраси [13]

З тонко розкатаного тіста вирізати прикраси. Вимішати жовток з білком і змастити поверхню тіста в формах.

10.
тісто-на-паску-перед-випіканням [14]
Дати тісту ще постояти і після цього ставити в розігріту 180ºС духовку на ~1 год.

Окрім паски ми також приготували за анлогічним рецептом традиційний Великодній хліб відомий, як кулич, він же козунак [15] , він же цурекі. [16]

[17]

Паску випікав Олексій Тяжкий [18]

[19]

Читайте також статтю від українського кулінарного порталу традиційної етнічної кухні Etnocook: Як спекти Великодній хліб (паску) на заквасці, який точно вдасться – практичні поради [20]