Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

10-naturalnyj-ukrajinskyj-hlibnyj-kvas-vid-etnokuk

Рецепт надзвичайно корисного та освіжаючого українського напою Хлібний квас (житньо-пшеничний хліб і жива закваска), також відомого як Сирівець від кулінарного сайту традиційної етнічної кухні Etnocook

Складники:

Зеленим кольором виділено інгредієнти, без яких можливо приготувати страву (у випадку алергії чи смакових уподобань)

хліб житньо-пшеничний…………..300 г
закваска хмелева або звичайна………80 г
вода……………….3 л
мед……………….50 мл або цукор……………….75 гр.
родзинки…………..~50 гр., за смаком

2-kvas-hlib-darnytskyj-etnkuk

Час приготування:  15 хв. приготування+3 дні для настоювання

Кількість порцій: 3 л

Складність: просто

Інструменти та кухонний інвентар:  ніж, каструля скляна або емальована 3 л (або дерев’яна діжка 3 л), марля або цупке полотно, дерев’яна ложка або лопатка, скляні або глиняні глечики з кришками

Спосіб приготування:

1.

4-zalyvajemo-hlib-darnytskyj-vodoyu-ukrajinskyj-kvas-retsept

Нарізаний скибочками хліб додаємо до підігрітої води (окропу), даємо вистигнути, до температури ~40С (так що вода була злегка тепла)

2.3-zakvaska-dlya-pryhotuvannya-ukrajinskoho-kvasu-retsept-vid-etnokuk

До теплої води з розмоклим хлібом додаємо закваску

3.

5-vymishujemo-zhytnij-hlib-i-zakvasku-dlya-ukrajinskoho-kvasu-retsept-etnokuk

Ретельно вимішуємо хліб з живою закваскою та водою. Використовуємо дерев’яну лопатку або ложку

4.

6-medovyj-kvas-z-zhytnoho-hliba-etnokuk

Додаємо мед або цукор, ретельно вимішуємо складники.

5.

7-nakryvajemo-kvas-dlya-zhyvoho-brodinnya-etnokuk

Накриваємо каструлю цупкою тканиною або марлею і ставимо в темне тепле місце на ~2-3 дні. Квас може бути готовим дещо раніше або пізніше в залежності від умов процесу бродіння, тому його слід щодня пробувати.

6.

9-protsidzhujemo-zhyvyj-kvas-cherez-marlyu

Готовий квас, не розмішуючи, проціджуємо через марлю до менших скляних або глиняних глечиків, при бажанні додаємо 4-5 родзинок, накриваємо щільними кришками і зберігаємо в холодному місці (найкраще в холодильнику) 4-5 днів.

7.

1-zhyvyj-ukrajinskyj-kvas-bez-drizhdzhiv-etnokuk

Цей український хлібний квас світлого відтінку, має ніжний приємний кисло-солодкий смак, легкий та освіжаючий.  При наливанні піниться. Пити охолодженим

Смачного! ^.~

Примітки:

  • закваску з дна каструлі можна використовувати для повторного приготування квасу, для цього її збирають після зливання напою в окрему скляну банку, щільно закривають і зберігають в холодильнику  ~2 тижні
  • за даним рецептом квас дуже світлого кольору, для темнішого відтінку хліб перед заливанням окропом слід запекти до темної скоринки
  • замість закваски можна використовувати промислові дріжджі, ~50 гр свіжих або ~2 ч.л. сухих
  • зберігати готовий квас в холодильнику не більше трьох-чотирьох днів
  • за бажанням можна дати трохи більше цукру або меду

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>