- Etnocook: сайт етнічної кухні - https://etnocook.com.ua -

Справжні японські суші і чим вони відрізняються від суші в Україні

Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю [1]

суші [2]

Суші в Йокосуці

Суші настільки популяризовані в світі, що про них знає, мабуть, кожен — навіть якщо не куштував сам, то приблизно скаже, що це таке і з якої країни походить, їх готують практично в кожному районному центрі, а посиденьки в “суші-барах” стало улюбленим заняттям великої частини сучасної молоді. Коли я після поїздки в країну Вранішнього Сонця розказую про японські продукти, заклади харчування, суші-бари, у мене зазвичай уточнюють лиш одне — чи насправді суші так відрізняються від наших.

[3]

кайтен-суші

Відповідь на це запитання, насправді, дуже об’ємна. Спочатку я відповідала, що формою не відрізняються, скоріше, наповненням. Так от, зберігається, зазвичай, тільки назва — наповнення відрізняється настільки кардинально, що це вже зовсім інша страва.

Запропоновані суші в одному з крупних закладів харчування [4]

Запропоновані суші в одному з закладів харчування

В загальному, щоб не змінювати назву, є поділ на власне Суші та Суші в Західному стилі — саме ті, які готують в нас (плюс індивідуальна фантазія кухаря). Коли цікавилася цією темою для написання статті, прочитала дуже багато інформації англійською мовою, і мені здавалося, що саме американці найбільше перекрутили, переінакшили та адаптували оригінальні рецепти до своїх реалій. Думала написати про відсутність салату в ролах, “теплих” і “солодких” суші. Проте після перегляду деяких меню вітчизняних закладів харчування, зрозуміла, що пристосування — це, звісно, непогано, але тільки в певній мірі і вона точно перевищена у випадку “Роли з Оселедцем під шубою” та кетчупом поверх шматочків страви.

кіт-суші: не-японські суші настільки ж несподівані [5]

кіт-суші: не-японські суші настільки ж несподівані

Отже, для початку про очевидне — форму. В загальному “суші” означає рис (спеціально приготований) та додаток до нього, це може бути:

чіраші суші [6]

чіраші суші

ніґірі суші [7]

ніґірі суші

макі суші [8]

макі суші

інарі суші [9]

інарі суші

наре суші [10]

наре суші

оші суші [11]

оші суші

А також є Суші в Західному Стилі, майже завжди у формі рулету, їхні назви різко відрізняються і одразу на слух чути, що японського тут мало: аляска рол, гаваї рол, філадельфія рол, спайдер рол.

сашімі з лосося - диво дивне для японців [12]

сашімі з лосося – диво дивне для японців

Сашімі з лосося, закручене у вигляді троянди, також навряд-чи зустрінеш в японських закладах харчування.

Найпопулярнішим в Японії є перших два види Chirashizushi і Nigirizushi: їх швидко робити і вони завжди надзвичайно свіжі, прості у виконанні, не стоять годинами, чекаючи на клієнта. Суші — загальнонаціональна їжа, вони продаються не тільки в суші-барах [13], але й в інших закладах харчування [14], супермаркетах. Проте, якщо захотіти макісуші, то на замовлення слід дещо довше почекати — тому що зробити їх займає більше часу.

суші з реклами [15]

суші з реклами

Різниця в наповненні колосальна і вона помітна, перш за все, в калорійності: японські суші низькокалорійні, надзвичайно свіжі та прості, у них входять, зазвичай, два-три складники, немає жирних інградієнтів, соусів. Для прикладу, американський Філадельфія Рол (6 шт.) містить 283 калорії, а японський Текка Макі (6 шт.) містить 134 калорії.

рол філадельфія, висококалорійний [16]

рол філадельфія, висококалорійний

 

tekka maki, низькокалорійний [17]

tekka maki, низькокалорійний

Японці люблять смак страви “як вона є”, тому справжні суші ніколи не будуть солені чи политі зверху соєвим соусом — це вважається неприпустимим. Шматочки страви можна в нього самостійно за бажанням занурювати безпосередньо перед вживанням. Маринований імбир також не є салатом, а його роль — освіжити ротову порожнину перед споживанням суші з іншим смаком.

пропозиція суші на замовлення в супермаркеті, зверзу дорожчі на 3-5 людей, нижче дешевші на двох [18]

пропозиція суші на замовлення в супермаркеті, зверзу дорожчі на 3-5 людей, нижче дешевші на двох

Суші чи не єдина японська страва, яку можна їсти руками — за умови ідеально вимитих рук, які після споживання страви в давнину витирали в спеціальну фіранку “норен”(暖簾) [14] біля дверей, тим самим створюючи рекламу закладу харчування — чим брудніша тканина, тим популярніший заклад. Зараз такого звичаю немає і їдять їх, зазвичай, паличками, як і все інше.

чашка з намальованими суші [19]

чашка з намальованими суші

Існує понад сто видів суші в Японії, проте в одному закладі лише декілька — щоб забезпечити абсолютну якість та свіжість страви.

великий вибір суші [20]

великий вибір суші

Ще є досить поширена думка, що суші запивають саке, проте зазвичай до них пропонують зелений чай та воду, алкоголь вживають тільки в певних закладах та за певних обставин.

Суші Ресторан в Токіо [21]

Суші Ресторан в Токіо

Усілякі “рол сенсей” ,“рол японія” та рол з оселедцем і цибулею також теоретично ніби відносяться до японської кулінарії, переважно кажуть, що це західна (закордонна, не-японська) різновидність страви. Проте існують хороші заклади з японською кухнею за межами країни Вранішнього Сонця, шукаючи їх уникайте таких стереотипних слів у назвах, як “Суші”, “Фуджі”, “Сакура”, “Самурай” та їх поєднань і похідних – нічого автентичного там, скоріш за все, не знайдете, добре ще що “Фукушімою” і “Цунамі” не називають (а що, цілком впізнавано). І пам’ятайте: справжні суші приготує тільки кухар-японець в закладі, власником якого житель Японії – вони, зазвичай, добре знають, як вкласти частину душі в шматочок рису з рибою та довести приготування простої страви до ідеалу.

 Ліля Тяжка для Etnocook

 

Справжні японські суші і чим вони відрізняються від суші в Україні [1]

Використані джерела:

寿司 [22]

The Calorie Countdown [23]

Photos: Sushi [24], Chirashizushi [25], Nigirizushi [26], Makizushi [27], Inarizushi [28], Narezushi [29], Oshizushi  [30]