Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю

суші

Суші в Йокосуці

Суші настільки популяризовані в світі, що про них знає, мабуть, кожен — навіть якщо не куштував сам, то приблизно скаже, що це таке і з якої країни походить, їх готують практично в кожному районному центрі, а посиденьки в “суші-барах” стало улюбленим заняттям великої частини сучасної молоді. Коли я після поїздки в країну Вранішнього Сонця розказую про японські продукти, заклади харчування, суші-бари, у мене зазвичай уточнюють лиш одне — чи насправді суші так відрізняються від наших.

кайтен-суші

Відповідь на це запитання, насправді, дуже об’ємна. Спочатку я відповідала, що формою не відрізняються, скоріше, наповненням. Так от, зберігається, зазвичай, тільки назва — наповнення відрізняється настільки кардинально, що це вже зовсім інша страва.

Запропоновані суші в одному з крупних закладів харчування

Запропоновані суші в одному з закладів харчування

В загальному, щоб не змінювати назву, є поділ на власне Суші та Суші в Західному стилі — саме ті, які готують в нас (плюс індивідуальна фантазія кухаря). Коли цікавилася цією темою для написання статті, прочитала дуже багато інформації англійською мовою, і мені здавалося, що саме американці найбільше перекрутили, переінакшили та адаптували оригінальні рецепти до своїх реалій. Думала написати про відсутність салату в ролах, “теплих” і “солодких” суші. Проте після перегляду деяких меню вітчизняних закладів харчування, зрозуміла, що пристосування — це, звісно, непогано, але тільки в певній мірі і вона точно перевищена у випадку “Роли з Оселедцем під шубою” та кетчупом поверх шматочків страви.

кіт-суші: не-японські суші настільки ж несподівані

кіт-суші: не-японські суші настільки ж несподівані

Отже, для початку про очевидне — форму. В загальному “суші” означає рис (спеціально приготований) та додаток до нього, це може бути:

  • Chirashizushi (ちらし寿司, “висипані суші”) — посуд з рисом і зверху накладеними сашімі та гарніром
чіраші суші

чіраші суші

  • Nigirizushi (握り寿司, “спресовані суші”) — маленька рисова кулька і шматочок наповнення зверху
ніґірі суші

ніґірі суші

  • Makizushi (巻き寿司, “скручені суші”), Norimaki (海苔巻き, “норі рулет”) або Makimono (巻物, “різноманітні рулети”) — найближче до популярних ролів
макі суші

макі суші

  • Inarizushi (稲荷寿司) — смажене тофу з рисом всередині
інарі суші

інарі суші

  • Narezushi (熟れ寿司, “дозрілі суші”) — природно ферментовані, за стародавнім рецептом виготовлені
наре суші

наре суші

  • Oshizushi (押し寿司, “спресовані”), також знані як 箱寿司, hako-zushi, “коробкові”) — спресовані в формі квадрату, виготовляються за допомогою спеціальної дерев’яної коробки, де рис стискують з рибою
оші суші

оші суші

А також є Суші в Західному Стилі, майже завжди у формі рулету, їхні назви різко відрізняються і одразу на слух чути, що японського тут мало: аляска рол, гаваї рол, філадельфія рол, спайдер рол.

сашімі з лосося - диво дивне для японців

сашімі з лосося - диво дивне для японців

Сашімі з лосося, закручене у вигляді троянди, також навряд-чи зустрінеш в японських закладах харчування.

Найпопулярнішим в Японії є перших два види Chirashizushi і Nigirizushi: їх швидко робити і вони завжди надзвичайно свіжі, прості у виконанні, не стоять годинами, чекаючи на клієнта. Суші — загальнонаціональна їжа, вони продаються не тільки в суші-барах, але й в інших закладах харчування, супермаркетах. Проте, якщо захотіти макісуші, то на замовлення слід дещо довше почекати — тому що зробити їх займає більше часу.

суші з реклами

суші з реклами

Різниця в наповненні колосальна і вона помітна, перш за все, в калорійності: японські суші низькокалорійні, надзвичайно свіжі та прості, у них входять, зазвичай, два-три складники, немає жирних інградієнтів, соусів. Для прикладу, американський Філадельфія Рол (6 шт.) містить 283 калорії, а японський Текка Макі (6 шт.) містить 134 калорії.

рол філадельфія, висококалорійний

рол філадельфія, висококалорійний

 

tekka maki, низькокалорійний

tekka maki, низькокалорійний

Японці люблять смак страви “як вона є”, тому справжні суші ніколи не будуть солені чи политі зверху соєвим соусом — це вважається неприпустимим. Шматочки страви можна в нього самостійно за бажанням занурювати безпосередньо перед вживанням. Маринований імбир також не є салатом, а його роль — освіжити ротову порожнину перед споживанням суші з іншим смаком.

пропозиція суші на замовлення в супермаркеті, зверзу дорожчі на 3-5 людей, нижче дешевші на двох

пропозиція суші на замовлення в супермаркеті, зверзу дорожчі на 3-5 людей, нижче дешевші на двох

Суші чи не єдина японська страва, яку можна їсти руками — за умови ідеально вимитих рук, які після споживання страви в давнину витирали в спеціальну фіранку “норен”(暖簾) біля дверей, тим самим створюючи рекламу закладу харчування — чим брудніша тканина, тим популярніший заклад. Зараз такого звичаю немає і їдять їх, зазвичай, паличками, як і все інше.

чашка з намальованими суші

чашка з намальованими суші

Існує понад сто видів суші в Японії, проте в одному закладі лише декілька — щоб забезпечити абсолютну якість та свіжість страви.

великий вибір суші

великий вибір суші

Ще є досить поширена думка, що суші запивають саке, проте зазвичай до них пропонують зелений чай та воду, алкоголь вживають тільки в певних закладах та за певних обставин.

Суші Ресторан в Токіо

Суші Ресторан в Токіо

Усілякі “рол сенсей” ,“рол японія” та рол з оселедцем і цибулею також теоретично ніби відносяться до японської кулінарії, переважно кажуть, що це західна (закордонна, не-японська) різновидність страви. Проте існують хороші заклади з японською кухнею за межами країни Вранішнього Сонця, шукаючи їх уникайте таких стереотипних слів у назвах, як “Суші”, “Фуджі”, “Сакура”, “Самурай” та їх поєднань і похідних – нічого автентичного там, скоріш за все, не знайдете, добре ще що “Фукушімою” і “Цунамі” не називають (а що, цілком впізнавано). І пам’ятайте: справжні суші приготує тільки кухар-японець в закладі, власником якого житель Японії – вони, зазвичай, добре знають, як вкласти частину душі в шматочок рису з рибою та довести приготування простої страви до ідеалу.

 Ліля Тяжка для Etnocook

 

http://etnocook.com.ua/spravzhni-yaponski-sushi-i-chym-vony-vidriznyayutsya-vid-sushi-v-ukrajini/

Використані джерела:

寿司

The Calorie Countdown

Photos: Sushi, Chirashizushi , Nigirizushi , Makizushi , Inarizushi , Narezushi , Oshizushi 

 

Роздрукувати рецепт Роздрукувати рецепт

1 коментар
  1. lilka коментує:

    Коментарі до статті в LJ http://etnocook.livejournal.com/17911.html#comments

Залишити коментар

Додати зображення до коментаря

>