- Etnocook: сайт етнічної кухні - http://etnocook.com.ua -

Шябу-шябу: гаряча японська страва

Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати статтю [1]

овочі та тофу з шябу-шябу [2]

овочі та тофу з шябу-шябу

Холодними днями вогкої японської осені найкращий спосіб швидко зігрітися – скуштувати набемоно (яп. 鍋物)- приготована в горщику їжа, яка одразу під час приготування в процесі ж і з’їдається. Однією з таких страв є шябу-шябу (яп. しゃぶしゃぶ) , яка отримала свою назву за специфічне шипіння, яке видають овочі та м’ясо під час опускання в гарячу воду.

тецунабе на переносній плиті [3]

тецунабе на переносній плиті

Для приготування шябу-шябу на стіл кладуть переносну газову або електричну плиту з чавунною каструлю тецунабе (яп. 鉄鍋), біля якої найкраще гуртом зігрітися, бо вона віддає тепло в навколишнє середовище. Також розкладають начиння для приготування соусів, посуд, нарізані овочі, гриби, тофу та сире м’ясо. Окремо подають воду та чай.

перетираємо насіння кунжуту [4]

перетираємо насіння кунжуту

Поки чекаємо, коли закипить вода, власноручно натираємо кунжутне насіння для соусу в спеціальній маленькій макітрі. Для шябу-шябу використовують два соуси: кунжутний (в основі, відповідно, кунжут) і понзу (в основі соєвий соус).

натираємо кунжут [5]

натираємо кунжут

Взагалі шябу-шябу стало популярним не так давно, назва запатентована в середині ХХ ст. Хоча насправді страва дуже відповідає загальному духові Японії. Дуже поширені ресторани цієї “однієї страви” [6] в великих містах, часто її готують в закладах харчування в крупних готелях та рекреаційних центрах.

готуємо соуси для шябу-шябу [7]

готуємо соуси для шябу-шябу

Ми куштували шябу-шябу в Нарі, в ресторані готелю Nara Washington Hotel Plaza, який оформлений в західному стилі [8], проте обслуговування було на найкращому рівні, в принципі, як воно й має бути в японському розумінні. Я б сюди з радістю навідалась ще й не раз.

овочі та тофу з шябу-шябу [2]

овочі та тофу з шябу-шябу

Спочатку в окріп кладуть нарізані овочі: капусту, різні види цибулі, зелень, гриби та тофу. Їх перемішують спеціальними черпаками з бамбуковими ручками та паличками.

шябу-шябу [9]

шябу-шябу

В бульйон занурюють затиснені в паличках тонко нарізані плястерки м’яса, які після декількох хвилин виймають і, занурюючи в соуси, їдять разом з овочами.

Якщо готують вдома, то в залишки бульйону можна додавати рис, макарони або зробити з нього соус каррі.

Шябу-шябу варто скуштувати, навіть приготувати самостійно – це просто і надзвичайно корисно.

Ліля Тяжка для Etnocook